Neotominae

Från Wikipedia
Neotominae
Vitfotad hjortråtta, hona med ungar.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGnagare
Rodentia
ÖverfamiljMusliknande gnagare
Myomorpha
FamiljHamsterartade gnagare
Cricetidae
UnderfamiljNeotominae
Vetenskapligt namn
§ Neotominae
AuktorMerriam, 1894
Släkten
Se text
Neotoma micropus.
Neotoma micropus.
Hitta fler artiklar om djur med

Neotominae är en underfamilj i familjen Cricetidae bland gnagarna. Underfamiljen bildas av 16 släkten med tillsammans cirka 125 arter.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Arternas yttre påminner om möss eller råttor. De når en kroppslängd mellan 5 och 35 centimeter och därtill kommer en 4 till 24 centimeter lång svans. Vikten är beroende på art och ligger mellan 6 och 450 gram. Pälsen är vanligen tät och färgen är gulaktig, rödbrun, grå eller svart. Undersidan är oftast ljusare i vit eller ljusgrå. De stora öronen som bara har några hår syns tydlig utanför pälsen. Skillnaden mot andra medlemmar av familjen Cricetidae i nya världen består i byggnaden av hannarnas penis.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Medlemmar av underfamiljen lever från norra Nordamerika (Alaska och Kanada) över USA till Centralamerika (Panama). De är anpassade till olika habitat som gräsmark, skogar, öknar och bergstrakter.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

De flesta arterna lever på marken men det finns även medlemmar med bra förmåga att klättra som lever i träd. Det finns även några arter som lever under jorden och andra som skapar bon av gräs på marken eller bland grenar. Aktiviteten och socialt beteende är beroende på art men ofta är de inte tillräcklig utforskade.

I familjen finns växt- och allätare. Födan består bland annat av frön, frukter, stjälkar, nötter, svampar och rotfrukter men ibland även av insekter och andra ryggradslösa djur. Arter i släktet Onychomys är specialiserade på animalisk föda.

Hos Neotominae förekommer ofta flera kullar per år. Dräktigheten varar i 20 till 40 dagar och per kull föds ett till elva ungdjur (vanligen två eller tre). Ungarna föds blinda, efter två till tre veckor öppnar de ögonen för första gången och efter tre till fyra veckor sluter honan med digivning.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Underfamiljen delas i fyra tribus med 16 släkten:

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 28 december 2008.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]