Silverborstsvansar

Från Wikipedia
Silverborstsvansar
Silverfisk (Lepisma saccharina)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
UnderklassDicondylia
OrdningSilverborstsvansar
Zygentoma
Vetenskapligt namn
§ Zygentoma
AuktorBörner, 1904
Familjer
Hitta fler artiklar om djur med

Silverborstsvansar (Zygentoma) är en ordning i klassen insekter och består av tre familjer. De utgörs tillsammans av 370 arter. Ibland räknas dessa djur till underklassen Apterygota men denna systematiska indelning är omstridd. Innan Zygentoma fick status som en egen ordning ansågs silverborstsvansar tillsammans med hoppborstsvansar bilda en nu avskaffad ordning Thysanura, fjällborstsvansar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

De flesta arter når en kroppslängd på 7-15 millimeter. Acrotelsa galapagoensis som lever på Galapagosöarna blir inklusive "svansen" 26 millimeter lång.

Den flacka kroppen är oftast täckt med silverfärgade fjäll. Dessa djur har ofta långa antenner och små eller inga ögon. Den bakre delen av kroppen består av elva segment och längst bak finns tre långa antennliknande utskott.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Silverborstsvansar föredrar mörka platser och vistas ibland i närheten av människan. I naturen förekommer de ofta under stenar, nere i marken eller i stackar byggda av myror och termiter.

Fortplantningen sker inte genom direkt kontakt mellan hannar och honor. Hannarna tillverkar ett nät och lämnar sin sperma på det. Honorna upptar sperman när de passerar väven.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Det finns tre arter av silverborstsvansar i Sverige: ugnssmyg (Thermobia domestica), långsprötad silverfisk (Ctenolepisma longicaudata) och silverfisk (Lepisma saccharina).[1]

Namn[redigera | redigera wikitext]

Även familjen Lepismatidae som tillhör ordningen bär det svenska trivialnamnet silverborstsvansar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.