Hoppa till innehållet

Silverstreckad pärlemorfjäril

Från Wikipedia
Silverstreckad pärlemorfjäril
Silverstreckad pärlemorfjäril på en kungsmynta.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningFjärilar
Lepidoptera
UnderordningGlossata
(orankad)Dagfjärilar
Rhopalocera
ÖverfamiljÄkta dagfjärilar
Papilionoidea
FamiljPraktfjärilar
Nymphalidae
SläkteArgynnis
ArtSilverstreckad pärlemorfjäril
A. paphia
Vetenskapligt namn
§ Argynnis paphia
AuktorLinné, 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Silverstreckad pärlemorfjäril (Argynnis paphia) är en art i släktet pärlemorfjärilar. De första uppträder i början av juli, och sedan flyger de fram till slutet av augusti. Den håller till på ängsmarker och i skogsgläntor och skogsbryn.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Det är lätt att känna igen den silverstreckade pärlemorfjärilen genom att titta på undersidan av bakvingen. Silverstrecken på grön botten är karaktäristiska för arten.

Silverstreckad pärlemorfjäril är en stor pärlemorfjäril, med ett vingspann på 53 till 65 millimeter. På vingarnas ovansida är den varmt orangefärgad, med svarta och mörkbruna fläckar. Hannen har fyra stråk av mörka ansvällningar på framvingen. Honorna saknar dessa ansvällningar och kan förväxlas med ängspärlemorfjäril. Denna är dock något mindre. Undersidan av bakvingen är grönaktig med ljusare, silverfärgade streck.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Livscykel[redigera | redigera wikitext]

Arten har en generation per år. Äggen läggs på ett träd eller en stubbe i omedelbar närhet till violer. De kläcks efter cirka 2 veckor. Strax därefter gör larven sig i ordning för övervintring, och vaknar nästa vår. Larven äter då av violerna tills den förpuppas i mitten av juni. Efter 2 till 4 veckor kommer den vuxna fjärilen ut ur puppan.

Foderväxter[redigera | redigera wikitext]

Den vuxna fjärilen (imagon) får mat från lind, rubusar och kärrtistel. Larverna lever på flera olika violarter, till exempel buskviol, skogsviol och luktviol.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Silverstreckad pärlemorfjäril förekommer i den palearktiska regionen från norra Spanien, Brittiska öarna (England och Irland) och Norden österut genom Europa till Turkiet, Kaukasus, Ryssland, Sibirien, Korea och Japan. Den förekommer som sydligast i norra Algeriet.[1]

Arten förekommer i södra och mellersta Sverige upp till Ångermanland och är tämligen allmän.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Silverstreckad pärlemorfjäril i Artdatabanken. Läst 4 februari 2023.