Sjukvårdare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Star of Life är en internationell symbol för ambulanssjukvård.

Sjukvårdare är en generell term för en person som är involverad i sjukvård, speciellt inom räddningstjänsten. Sjukvårdare är inte samma sak som sjuksköterska.

Typer av sjukvårdare[redigera | redigera wikitext]

Sjukvårdare kan syfta på personer i följande roller:

  • Ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterska är en person som ger prehospital vård och som kräver specifik utbildning i ambulanssjukvård. Ambulanssjukvårdare är antingen undersköterskor som läst en tilläggsutbildning i ambulanssjukvård eller grundutbildad sjuksköterska som jobbar i ambulans medan en ambulanssjuksköterska som är en skyddad yrkestitel är en sjuksköterska med en specialistutbildning inom ambulanssjukvård (60hp)[1].
  • Backsjukvårdare, personal utbildad av SLAO eller Röda Korsets Första Hjälpengrupper med specialkunskaper för att hjälpa skadade i utförsåkningsolyckor.
  • Sjukvårdsman, en soldat med viss sjukvårdsutbildning, som är ansvarig för att ge första hjälpen och behandla trauma på slagfältet.
  • Stridssjukvårdare är en speciellt utbildad soldat som är tänkt att minska förlusterna i krig. Stridssjukvårdare jobbar ut efter CABCDE, och handhar viss speciell sjukvårdsutrustning, bland annat CAT (Combat Application Tourniquet)[2], dekompressionsnål, blodstillande gasbindor och vissa läkemedel.
  • Sjukvårdare på evenemang har ofta minst en utbildning till undersköterska om denne inte jobbar som under frivillighetsorganisation Röda korset. Då har personen istället gått en kortare intern utbildning på cirka 40 timmar via Röda korset, och kallas då istället "första hjälpare" [3].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 9 februari 2019. https://web.archive.org/web/20190209123806/http://ambssk.se/?page_id=88. Läst 7 februari 2019. 
  2. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Tourniquet#Combat_Application_Tourniquet
  3. ^ ”Röda korsets, första hjälpen grupp”. fhg.redcross.se. Röda Korset, Första hjälpen grupp. http://fhg.redcross.se/kretsar/mellanskane/www/?p=min&h=1&sekt=page&m=1&id=1. Läst 5 augusti 2020.