Skånepolisens register över romer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Skånepolisens register över romer eller Zigenarregistret[1] var ett hemligt register, utarbetat av dåvarande Skånepolisen (senare en del av Polisregion Syd). Registret, vars syfte var att motarbeta klankriminalitet, innehöll uppgifter om både straffade och ostraffade personer, främst sådana med romsk bakgrund.

Registret uppmärksammades i en artikelserie i Dagens Nyheter i september 2013.[2] I registret fanns 4741 registrerade personer, mestadels romer varav 1320 var barn. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden och åklagare inledde en granskning, som visade att det fanns allvarliga brister vid personuppgiftsbehandlingen i två uppgiftssamlingar inom polisens kriminalunderrättelseverksamhet. Uppgiftssamlingarna hade de facto fått karaktären av ett register över etnisk tillhörighet, vilket inte är förenligt med bestämmelserna i polisdatalagen.[3] Justitieombudsmannen riktade i mars 2015 allvarlig kritik mot dåvarande Polismyndigheten i Skåne.[4]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Många av de registrerade bodde inte i Skåne, där registret blev uppfört, 600 personer var bosatta i Stockholm och 220 personer är avlidna. Enligt polisen var syftet med registreringen att "kartlägga allvarlig brottslighet och nätverk kring dessa", men registreringen angav inte tydligt samband mellan brottslighet och de personer som registrerats, registret hade därför i viss mån blivit ”en 'bra att ha'-uppgiftssamling”.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden 2013 konstaterade registret vara olagligt och konstaterar att integritetsskyddet har satts ur spel och att det trots det breda ändamålet inte finns anledning att registrera alla personer som finns i registret, men drar däremot inte slutsatsen att registreringen baserats enbart på etnicitet.

Skånepolisens egen granskning, offentliggjord i oktober 2013, slog fast att "det var riktigt att upprätta registret", enligt polisledningen. Granskningen visade bland annat att det funnits legitim anledning att registrera de berörda personerna, att etnicitet överhuvudtaget inte registrerats, att det inte gick att söka på etnicitet i registret, och att barn förekommit i den mån de kunde misstänkas "användas som redskap för andras kriminalitet".

Justitieombudsmannen Cecilia Renfors inledde 2014 en granskning av Skånepolisens olagliga register över romer för att ta reda på vem eller vilka inom polisen som bär ansvaret för registreringen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Över tusen barn med i olaglig kartläggning - DN.SE” (på svenska). DN.SE. 23 september 2013. http://www.dn.se/nyheter/sverige/over-tusen-barn-med-i-olaglig-kartlaggning/. Läst 19 juli 2017. 
  2. ^ ”Registreringen av romer - Detta har hänt”. Dagens Nyheter. 27 september 2013. http://www.dn.se/nyheter/sverige/detta-har-hant-1/. Läst 17 mars 2015. 
  3. ^ ”Allvarlig JO-kritik mot Skånepolisen”. Justitieombudsmannen. 17 mars 2015. Arkiverad från originalet den 2 april 2015. https://web.archive.org/web/20150402134145/http://www.jo.se/Om-JO/Press1/Presskatalog/Allvarlig-JO-kritik-mot-Skanepolisen-/. Läst 17 mars 2015. 
  4. ^ ”Beslut - Allvarlig kritik mot dåvarande Polismyndigheten i Skåne”. Justitieombudsmannen. 17 mars 2015. http://www.jo.se/PageFiles/6353/5205-2013.pdf. Läst 17 mars 2015.