Skånska symboler

Från Wikipedia

Skånska symboler är symboler som associeras med landskapet Skåne. Historiskt har Skåne varit del av Danmark, först på 1600-talet blev Skåne del av Sverige efter freden i Roskilde. Tillsammans med Halland och Blekinge kallas den tidigare östra delen av Danmark för Skåneland. Ibland ingår även Bornholm i detta begrepp.

Överförandet av Skåne till Sverige var inte populärt hos alla skåningar. Fortfarande[när?] finns det personer i Skåne som inte ser sig som svenskar eller danskar. Det finns till exempel det lilla partiet Skånepartiet som vill ha självständighet från Sverige, partiet var representerat i Malmö kommunfullmäktige 1985–2006 och fick 2 847 röster i kommunvalet 2006.

Den skånska dialekten är en distinkt dialekt som också kan vara symbolisk för Skåne.

Den skånska flaggan[redigera | redigera wikitext]

Den skånska flaggan är en korsflagga med gult kors och röd bakgrund.

Heraldiska symboler[redigera | redigera wikitext]

Landskapsvapenbilderna är förklarade i text och kan därför uppkomma i flera olika versioner. Denna förklarande text kallas blasonering.

Landskapssymboler[redigera | redigera wikitext]

August Wickström och Paul Petter Waldenström tog fram landskapsblommorna 1908[1]. Där valdes bok som skånsk landskapsblomma men detta protesterade skåningarna starkt emot och istället valde de prästkragen som landskapsblomma.

Lundensiska symboler[redigera | redigera wikitext]

I Lund finns Lunds universitet som skapades på 1600-talet av Sverige för att få mer kontroll över Skåne. Lunds universitet har mörkblå och guld som symboliska färger. De har också mottot: "Ad utrumque [paratus]" som betyder "Beredd till bådadera" vilket syftar till boken och svärdet. Både färgerna och mottot kan ses i Lunds universitets logotyp.

Lunds domkyrka invigdes på 1100-talet. Domkyrkan hade påvens viktigaste biskop i norden. Kyrkan kan i sig själv ses som en symbol och har också symboler associerat med sig.

Referenser[redigera | redigera wikitext]