Skedstorkar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skedstorkar
Royal Spoonbill mouth open.jpg
Australisk skedstork (Platalea regia)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningStorkfåglar
Ciconiiformes
FamiljIbisar
Threskiornithidae
UnderfamiljSkedstorkar
Plateinae
Bonaparte, 1838
SläktePlatalea
Linné, 1758
Arter
Se text.
Hitta fler artiklar om fåglar med

Skedstorkar (Plateinae) är en underfamilj inom ordningen storkfåglar som tillsammans med underfamiljen egentliga ibisar (Threskionithinae) utgör familjen ibisar (Threskiornithidae). Underfamiljen består av det enda släktet Platalea som omfattar sex arter. Tidigare fördes rosenskedstorken till det egna släktet Ajaia men denna art är inte tillräcklig skild ifrån de andra arterna för att berättiga ett eget släkte.[1]

Skedstorkarna är en grupp med stora, långbenta, vadande fåglar. De har alla en stor, platt, skedformad näbb och födosöker genom att vada i grunt vatten och svepa med den delvis öppna näbben från sida till sida. När något litet vattendjur rör vid insidan av näbben - en insekt, ett kräftdjur eller en småfisk - så slår näbben igen. De föredrar färskvatten men återfinns även i saltvatten.

De lever monogamt, men förmodligen bara en häckningssäsong åt gången. Flertalet häckar i träd eller inne i vassbäddar. Hanen samlar bomaterial som består av pinnar och vass medan honan bygger boet vilket är en stor plattformsliknande konstruktion.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Släkte Platalea

Noter[redigera | redigera wikitext]

Delar av artikeln baseras på översatt material från engelskspråkiga Wikipedias artikel Spoonbill, läst 2009-11-09

  1. ^ Jirle, E., Svensson, L., Fromholtz, J., Tyrberg, T. (2010). ”Förändringar i listan över Holarktis fåglar: Rapport nr 3 från sof:s taxonomikommitté”. Vår fågelvärld 69 (6): sid. 40-48. ISSN 0042-2649.