Slăntjev Brjag

Från Wikipedia
Slăntjev Brjag
Sonnenstrand
Sunny Beach
Ort
Stranden 2007.
Stranden 2007.
Land Bulgarien Bulgarien
Indelning Burgas
Geonames 6355005

Sunny Beach (bulgariska Слънчев Бряг Slăntjev Brjag, tyska Sonnenstrand) är en turistort i Bulgarien vid stranden av Svarta havet nära Nesebăr och Burgas. I Sverige går orten under namnet Sunny Beach, som på svenska betyder Soliga Stranden. Sunny Beach är Bulgariens största turistort och dit kommer många skandinaver, engelsmän och finländare. Shopping i Sunny Beach finns det gott om, speciellt vid gatan Flower Street som är Sunny Beachs huvudgata. Sunny Beach har en strand som är 7 km lång och upp emot 150 m bred, sanden är mjuk och finkornig och havet är långgrunt och mycket rent. Varje morgon åker en traktor och städar på stranden. Det kan bli mycket hett i staden under sommaren, turisterna anländer i början av maj och i slutet av september börjar de åka hem. När det inte är högsäsong, bor endast ett fåtal personer i staden, ca 500 st.

Stadens ekonomi är helt beroende av turismen, och mellan oktober och maj förvandlas staden till en spökstad[källa behövs].

Historia[redigera | redigera wikitext]

"Solstranden" år 1963. Bild tagen av medelhavsseglare och författare Göran Schildt.

Sunny Beach grundades 1959.[1]

"Bloody Beach"[redigera | redigera wikitext]

År 2007 dödades en svensk turist på en nattklubb av klubbens dörrvakter. Händelsen fick omfattande utrymme i svenska medier.[2] Därav uppkom namnet "Bloody Beach". [3][4] I augusti skickade även Norge sin ambassdör till regionen för att diskutera det upptrappade våldet mot turisterna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]