Smoothie

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En smoothie (smoothier i plural[1]) är en kall och oftast söt dryck som består av frysta eller färska frukter, bär eller grönsaker blandad med yoghurt.[2] Smoothien kan jämföras med milkshake, men till skillnad från en milkshake innehåller en smoothie sällan glass eller mjölk. Istället har den juice eller yoghurt. En smoothie serveras väl kyld, så därför används ofta frysta frukter eller bär; i annat fall används ofta krossad is. Dock inte att förväxla med Slush. Smoothie är ett alternativ till att få i sig frukt, grönsaker och bär utan att gå miste om fibrerna.[3]

Smoothien blev populär åren kring år 2000 och är numera vanligt förekommande i såväl kaféers som livsmedelsbutikers varuutbud.

Ordet smoothie[redigera | redigera wikitext]

I svenska har vi övertagit engelskans originalbenämning, som syftar på en dryck som är ’len’ eller ’slät’ (smooth). I vissa andra språk har man istället lanserat egna översättningar eller anpassade stavningar av begreppet.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fyra frågor om språket – hygge, webbseminarium, smart, smoothie”. Dagens Nyheter. 14 november 2016. http://www.dn.se/nyheter/fyra-fragor-om-spraket-hygge-webbseminarium-smart-smoothie/. Läst 22 november 2016. 
  2. ^ Ingrid Jacobsson (2013-05-22): "Inte så nyttigt med smoothie". Radron.se. Läst 2 november 2014.
  3. ^ Livsmedelsverket. Läst 3 augusti 2017.