Sofonisba Anguissola

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sofonisba Anguissola, självporträtt från 1554.

Sofonisba Anguissola, född cirka 1532 i Cremona, Italien, död 16 november 1625 i Palermo, var en italiensk målare. Anguissola är känd för sin uttrycksfulla porträttkonst och var en av de första kvinnliga målarna att uppnå internationell berömmelse. Under 1550-taletreste hon till Madrid och utsågs till hovmålare hos Filip II.

Sofonisba Anguissola - Porträtt av Bianca Ponzoni Anguissola (1557). Staatliche Museen, Berlin.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Sofonisba Anguissola var dotter till adelsmannen Amilcare Anguissola och Bianca Ponzoni som båda hade mycket nobla bakgrunder. De gav sina barn namn hämtade från antiken. Fadern uppfostrade alla sina barn enligt renässansens humanistiska ideal och uppmuntrade dem att göra karriärer inom litteratur, musik och framförallt inom måleri, vilket flera av systrarna skall ha lärt sig. Både Sofonisba och hennes syster Elena studerade hos målarna Bernardino Campi och Bernardino Gattii Cremona. Fadern som korresponderade med Michelangelo berättade om sin dotters talang och bad honom att bedöma Sofonisbas verk. Hon sågs som ett underbarn och uppmuntrades av Michelangelo själv. Hon skall själv ha undervisat sin yngre syster Lucia, som också var känd som en begåvad målare.

Konsten[redigera | redigera wikitext]

Porträtt[redigera | redigera wikitext]

Sofonisba är känd för sin talang för uttrycksfullt porträttmåleri. Hon målade många miniatyrer vilket var ett mycket viktigt konstinslag under 1500-talet när det fanns få sätt att bevara minnet av älskares, vänners och familjs ansikten. Kvinnor var under samtiden förbjudna att betrakta nakenmodeller vilket kan ses som en förklaring till hennes inriktning just på porträttkonsten. Självporträtt och bilder av hennes syskon är hennes mest återkommande motiv. En av hennes mest kända målningar är tre systrar som spelar schack, vilket föreställer just hennes egna syskon mitt under ett drag under det populära spelet. Sofonisba målar ofta med en däpmad färgskala, influerad av Correggio.

Tre systrar spelar schack, 1555, olja på duk

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Chadwick, Whitney, Women, Art, and Society. 4th ed. London: Thames & Hudson 2007. ISBN 0-500-20393-8

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]