Spökhotellet Gasten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Spökhotellet Gasten
Hotellgasten liseberg goteborg sweden 20100718.jpg
Typ av åkattraktion
Spökhus
Plats
57°41′41.20″N 11°59′46.73″Ö / 57.6947778°N 11.9963139°Ö / 57.6947778; 11.9963139
NöjesparkLiseberg
Sverige Göteborg, Sverige
Öppnade1998
StatusÖppen
Tillverkning
Tillverkningsår1998
TillverkareFarmer Ltd
England England
DesignerLiseberg AB
TypSpökhus
Interaktiv
Övrigt
Avgift3 åkkuponger
Stora Åkpasset
LängdgränsIngen begränsning

Spökhotellet Gasten är ett spökhus i nöjesparken Liseberg i Göteborg. Åkattraktionen invigdes 1998 i det då nyligen byggda hamnområdet på andra sidan Mölndalsån. Attraktionen byggdes av det engelska företaget Farmer Ltd.[1]

Attraktionen är belägen på andra våningen i en av fabriksbyggnaderna vid Lisebergs hamn.[1] Till skillnad från många andra spökhus, där de åkande transporteras genom spökhuset med ett tåg, får besökarna i Spökhotellet Gasten istället gå genom spökhuset.

På skylten utanför hotellet står det egentligen bara "Hotell Gasten", men som en del av skräcktemat har man bränt in bokstäver i skylten som gör att det står "Spökhotellet Gasten".

I anslutning till Spökhotellet Gasten, vid Hamnkrogen, ligger Spökbaren Gasten där det serveras mat och dryck.[2] Samma år som Spökhotellet Gasten invigdes, 1998, presenterades även den nya skräckfilmen Superstition/Skräckfärden i simulatorbiografen Simulatour.

Effekter[redigera | redigera wikitext]

I Spökhotellet Gasten finns såväl ljud-, ljus- och temperatureffekter för att skrämma besökarna. Man använder även riktiga skådespelare i spöklik utstyrsel som verkar både i och i anslutning till hotellet. Liseberg valde att ha levande spöken eftersom det är effektivare att skrämmas med människor än med enbart teknik, och för att det är lättare variera spökerierna. Nackdelen är att driftkostnaderna för attraktionen blir dyrare med anlitade skådespelare än om enbart teknik använts.[3]

Tematisering[redigera | redigera wikitext]

Den fiktiva berättelsen om hotellets historia har inte varit densamma alla år. Under år 2000 berättades det om det kusliga äventyret som utspelade sig i den gamle skepparen Elias Bergs innersta gömmor, där hans släktingar och bundsförvanter såg till att besöket skulle bli både otäckt och skräckinjagande.[4] År 2010 berättas det om Ingrid Forsell, barnbarn till Hotell Gastens grundare, som nu tillfredsställer allmänheten med rundvandringar i fastighetens mer anmärkningsvärda delar – utan garantier för vad eller vem som ger sig till känna under rundvandringen.[1]

Under HalloweenLiseberg byter Spökhotellet Gasten tillfälligt namn till Smitthärden Gasten och får ett tillfälligt tema. Temat är inspirerat av en smitthärd och beskrivs som "...en riktig smitthärd där både personal och gäster lider alla helvetes kval".[5]

Incidenter[redigera | redigera wikitext]

Under de första säsongerna som Spökhotellet Gasten var öppet utsattes flera av de Lisebergsanställda aktörerna för knytnävsslag och spottloskor av skrämda besökare.[6] Liseberg vidtog ett flertal åtgärder för att öka personalens trygghet och säkerhet. Besökarna ombedes därför att hålla händer på axlarna på framförvarande person och inte släppa taget, inte röra något på hotellet och alltid gå framåt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Liseberg.se: Spökhotellet Gasten
  2. ^ Liseberg.se: Spökbaren Gasten Arkiverad 18 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ Forsman, B (1998). ”Skrämmande utveckling på Liseberg” (på svenska). TT (1998-04-16). http://www.elib.se/library/mediearkivet.asp?lib=40. Läst 2010-08-06 (via Mediearkivet). ”- Det är faktiskt mer effektivt att skrämmas med människor än att bara använda teknik, sade Lisebergs VD Mats Wedin när årets nyheter på torsdagen visades upp för pressen. - Visserligen blir det dyrare när man skall anlita skådespelare, men fördelen är att det blir mycket lättare att variera spökerierna.”. 
  4. ^ Liseberg.se: Spökhotellet Gasten (2000) (via Internet Archive)
  5. ^ ”Smitthärden Gasten - skräckhus | Halloween på Liseberg”. Liseberg. Liseberg AB. https://www.liseberg.se/attraktioner/smittharden-gasten/. Läst 14 juni 2018. 
  6. ^ Spöket Daniel fick stryk igen. aftonbladet.se. Läst 25 maj 2009.