Sagoslottet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sagoslottet
Sagoslottet.jpg
Sagoslottet på Liseberg. Till höger syns de tre valven där de åkande får utsikt över bland annat Drakbåtarna.
Plats
57°41′32.6″N 11°59′39.36″Ö / 57.692389°N 11.9942667°Ö / 57.692389; 11.9942667
Nöjespark Liseberg
Sverige Göteborg, Sverige
Öppnade 1968
Stängde 2017
Status Stängd
Tillverkning
Tillverkningsår 1968
Tillverkare Anton Schwarzkopf
Tyskland Tyskland
Tillverkarens
beteckning
Märchenbahn
Tekniska fakta
Banans längd 192 meter
Maximal hastighet 1,2 m/s, ca 4,5 km/h
Kapacitet
Typ av åkdon Gondol i form av flygande skepp
Antal gondoler 15 st
à 2-3 passagerare
Passagerare totalt 42 st
Övrigt
Avgift 1 åkkupong

Sagoslottet är en åkattraktionnöjesfältet Liseberg i Göteborg. Attraktionen bygges 1968 och består av 15 gondoler som åker under en upphängd skena inne i ett slott. I slutet på sommarsäsongen 2017 kommer Sagoslottet rivas och ge plats åt Valkyria (berg- och dalbana).[1]

Åkturen[redigera | redigera wikitext]

Skenan är 192 meter lång och åkturen börjar med att gondolen åker upp för en backe med lysdioder på väggarna. Gondolerna åker med en hastighet av 1,2 meter per sekund och hela åkturen sker i mörker, förutom av- och påstigningen som sker utomhus, samt efter uppförsbacken i början då gondolen passerar tre öppna valv på tredje våningen och de åkande får utsikt ut över gårdsplanen framför slottet och åkattraktionen Drakbåtarna. Efter de tre valven lyser en motoriserad docka upp och välkomnar besökarna till "sagornas förtrollade värld". Sedan passerar de åkande en mängd uppbyggda scener från kända sagor: Peter Pan, Aladdin, Alice i Underlandet, Kejsarens nya kläder, Törnrosa och Askungen[2]. I mitten av åkturen åker gondolerna ner till bottenvåningen igen, då i en nedförsbacke med ultraviolett ljus som får vita och neonfärgade kläder att fluorescera.

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden är utformad som ett stort slott med tinnar och torn. På vänster sida av övervåningen patrullerar en motoriserad docka i form av en vakt, och på den högra sidan är väggen öppen i form av tre valv som ger de åkande utsikt över bland annat Drakbåtarna. På sektionen i mitten syns skylten med texten "Sagoslottet" och över den tre fönster. Det mittersta fönstret öppnas med jämna mellanrum och en motoriserad docka, i form av en kung, sticker ut ur fönstret. En fanfar hörs och en inspelad röst hälsar alla välkomna in i Sagoslottet.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Klassiska Lisebergsattraktionen skrotas”. http://www.gp.se/nyheter/göteborg/klassiska-lisebergsattraktionen-skrotas-1.4246612. 
  2. ^ Sagoslottet skyltar.JPG