Sagoslottet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sagoslottet
Sagoslottet.jpg
Sagoslottet på Liseberg. Till höger syns de tre valven där de åkande får utsikt över bland annat Drakbåtarna.
Plats
57°41′32.6″N 11°59′39.36″Ö / 57.692389°N 11.9942667°Ö / 57.692389; 11.9942667
NöjesparkLiseberg
Sverige Göteborg, Sverige
Öppnade1968
Stängde2017
StatusStängd
Tillverkning
Tillverkningsår1968
TillverkareAnton Schwarzkopf
Tyskland Tyskland
Tillverkarens
beteckning
Märchenbahn
Tekniska fakta
Banans längd192 meter
Maximal hastighet1,2 m/s, ca 4,5 km/h
Kapacitet
Typ av åkdonGondol i form av flygande skepp
Antal gondoler15 st
à 2-3 passagerare
Passagerare totalt42 st
Övrigt
Avgift1 åkkupong

Sagoslottet var en åkattraktionnöjesfältet Liseberg i Göteborg. Attraktionen bygges 1968 och bestog av 15 gondoler som åkte under en upphängd skena inne i ett slott. I slutet på sommarsäsongen 2017 revs Sagoslottet och ger plats åt Valkyria (berg- och dalbana).[1]

Åkturen[redigera | redigera wikitext]

Skenan är 192 meter lång och åkturen börjar med att gondolen åker upp för en backe med lysdioder på väggarna. Gondolerna åker med en hastighet av 1,2 meter per sekund och hela åkturen sker i mörker, förutom av- och påstigningen som sker utomhus, samt efter uppförsbacken i början då gondolen passerar tre öppna valv på tredje våningen och de åkande får utsikt ut över gårdsplanen framför slottet och åkattraktionen Drakbåtarna. Efter de tre valven lyser en motoriserad docka upp och välkomnar besökarna till "sagornas förtrollade värld". Sedan passerar de åkande en mängd uppbyggda scener från kända sagor: Peter Pan, Aladdin, Alice i Underlandet, Kejsarens nya kläder, Törnrosa och Askungen[2]. I mitten av åkturen åker gondolerna ner till bottenvåningen igen, då i en nedförsbacke med ultraviolett ljus som får vita och neonfärgade kläder att fluorescera.

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden är utformad som ett stort slott med tinnar och torn. På vänster sida av övervåningen patrullerar en motoriserad docka i form av en vakt, och på den högra sidan är väggen öppen i form av tre valv som ger de åkande utsikt över bland annat Drakbåtarna. På sektionen i mitten syns skylten med texten "Sagoslottet" och över den tre fönster. Det mittersta fönstret öppnas med jämna mellanrum och en motoriserad docka, i form av en kung, sticker ut ur fönstret. En fanfar hörs och en inspelad röst hälsar alla välkomna in i Sagoslottet.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Klassiska Lisebergsattraktionen skrotas”. http://www.gp.se/nyheter/göteborg/klassiska-lisebergsattraktionen-skrotas-1.4246612. 
  2. ^ Sagoslottet skyltar.JPG