Spaniens statsskick

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Spanien är sedan 1978 en konstitutionell monarki. Statschef är kung Felipe VI. Regeringen leds sedan 2011 av premiärminister Mariano Rajoy.

Allmänna val[redigera | redigera wikitext]

Det finns fyra olika val i Spanien: allmänna val, val till de autonoma legislaturerna, lokalval och val till Europaparlamentet.

Allmänna val och val till de autonoma legislaturerna utlyses efter att mandattiderna för den nationella eller regionala legislaturen gått ut, vanligtvis fyra år efter senaste val, fast tidigare val kan förekomma. Val till lokala nämnder (kommun, provins eller ö) och till Europaparlamentet hålls på bestämda datum. De flesta valen är proportionella.

Spaniens parlament, Cortes Generales, består av ett underhus, Congreso de los Diputados med 350 platser och ett överhus, Senado de España med 208 platser.

Var och en av de 50 spanska provinserna och de autonoma städerna Ceuta och Melilla bildar oberoende valkretsar. Till varje provins hör genom lag 2 mandat och 1 mandat vardera till de autonoma städerna, vilket sammanlagt blir 102. De återstående 248 mandaten, som tillsammans med de nämnda bildar en total av 350, fördelas proportionellt enligt folkmängden i respektive provins. Soria är den minsta med endast 2 mandat, medan Madrid är den största och har 36 (2 + 34).

Mandaten fördelas genom d’Hondts metod som tillämpas på varje valkrets för sig, och med en tröskel på 3 %.

Valet till senaten bygger på blockröstning, det vill säga det vinnande partiet tillsätter alla de 208 platserna.

Val av premiärminister[redigera | redigera wikitext]

Efter allmänna val föreslår kungen för parlamentet att ledaren för det största partiet eller den största koalitionen utses till regeringschef. På förslag från regeringschefen utser kungen även vice regeringschefer.

Den spanska titeln Presidente del Gobierno, bokstavligen översatt: regeringens ordförande, eller konseljpresident, brukar i svenska och engelskspråkiga översättningar kallas för premiärminister.

Statschefens befogenheter[redigera | redigera wikitext]

Kungen är statschef. Han har främst en symbolisk funktion och har ingen egentlig beslutanderätt. Hans handlingar är reglerade och giltigheten av dem bestäms genom godkännande av behörig myndighet, som i förekommande fall är premiärministern, presidenten för deputeradekammaren, eller en minister.

Se även[redigera | redigera wikitext]