Spanskpepparsläktet

Från Wikipedia
Spanskpeppar
Havannapeppar (C. chinense)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningPotatisordningen
Solanales
FamiljPotatisväxter
Solanaceae
SläkteSpanskpeppar
Capsicum
Vetenskapligt namn
§ Capsicum
AuktorLinné
Arter
Hitta fler artiklar om växter med

Spanskpeppar (Capsicum) är ett släkte i familjen potatisväxter. Till släktet hör ett 50-tal arter av vilka dock färre än tio odlas kommersiellt. Arterna ger oss de sorter, grupper och varieteter som går under benämningen paprika, chilipeppar, cayennepeppar, jalapeño, aji, peperoncini med flera.

Arterna i släktet Tubocapsicum hör möjligen hemma här.

Namnförbistring[redigera | redigera wikitext]

Släktet spanskpeppar har samma svenska namn som en av sina arter (C. annuum) från vilken vi bl.a. får paprika och jalapeño. Detta har att göra med att den vanliga huvudregeln vid namngivning av växter, att släktet får samma namn som efterleden i den mest kända arten i släktet, men i plural, inte fungerar i detta fall. Exempel, vitsippa (Anemone nemorosa) är den mest kända arten i släktet sippor (Anemone). Ordet "peppar" kan däremot inte stå i plural vilket innebär att släkte och art har fått samma svenska namn.

Ytterligare ett begrepp med förväxlingsrisk är "chilipeppar". Detta är dels en allmän benämning på de arter, med betoning på dess frukter, som finns inom släktet spanskpeppar (Capsicum), dels en grupp framodlade sorter inom arten spanskpeppar (C. annuum).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]