Stäringe

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För äppelsorten, se Stäringe (äpple)

Stäringe är ett säteri i Flens kommun, Södermanlands län.

Stäringe ligger på en höjd mellan sjöarna Uren och Månsjön. Den nuvarande huvudbyggnaden i empirstil med fristående flyglar av var färdigställd 1839. Den uppfördes av kammarherren friherre Axel Theodor Adelswärd efter ritningar från 1830 av Axel Nyström,

Stäringe har historiskt sett legat i Årdala socken och Villåttinge härad. Egendomen är känd från första hälften av 1300-talet, då den tillhörde Sigge MagnussonLagmansö (av Vinstorpaätten), men tycks inte ha varit bebyggd, utan lydde i 200 år under Lagmansö. Sedan första hälften av 1600-talet tillhörde Stäringe medlemmar av ätterna Tott, Bååt, Posse, Sparre och Ribbing samt såldes 1828 till friherre Axel Theodor Adelswärd.

Från 1946 ägdes Stäringe av Robert Francke (1923–2006). Under hans ledning utvecklades gården till ett mönsterjordbruk med storskalig mjölproduktion, i samarbete med Alfa-Laval. Magnus Ericsson blev ny ägare till Stäringe 2010. På gården bedrivs i dag storskalig uppfödning av nötkreatur.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svgDenna artikel om en plats i Södermanlands län behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.