Större dagsvärmare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Större dagsvärmare
IC Macroglossum stellatarum1 NR.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Fjärilar
Lepidoptera
Familj Svärmare
Sphingidae
Underfamilj Macroglossinae
Släkte Macroglossum
Art Större dagsvärmare
M. stellatarum
Vetenskapligt namn
§ Macroglossum stellatarum
Auktor Linné, 1758
Utbredning
Utbredningsområde: blå = sommar, grön = hela året, gul = vinter
Utbredningsområde: blå = sommar, grön = hela året, gul = vinter
Hitta fler artiklar om djur med

Större dagsvärmare (även stor dagsvärmare,[1] Macroglossum stellatarum) är en insekt i familjen svärmare (Sphingidae). Arten migrerar varje år söderut under vintern. Den fullt utvecklade insekten har en vingbredd på mellan 45 och 50 millimeter. Larven lever till största delen på måror och förpuppas i en markliggande kokong (spunnen).

Den större dagsvärmaren har en lång snabel och kan hovra i luften medan den suger nektar och ger då ifrån sig ett surrande ljud som påminner om kolibrins. Arten är dagaktiv, i synnerhet i starkt solsken, men även i gryning och skymning. [2] Den har även setts flyga när det regnar, vilket är ovanligt för dagaktiva svärmare. [3]

Det har gjorts flera studier av den större dagsvärmarens synförmåga, och det har påvisats att den har en ganska god förmåga att lära sig färger. [4]

Större dagsvärmare i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Större dagsvärmare är en migrerande art som varje år kommer in i Sverige och som hittills har tagits från Skåne till Luleå. Den parar sig tidigt och kan få avkomma som kan påträffas i Sverige på sensommaren. Den kan ej övervintra i Sverige. Enligt en expert på Naturhistoriska riksmuséet kommer arten söderifrån då den följer värmen och kan komma ända upp till Norrland om sommaren är varm.

De fyra stadierna[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ dagsvärmare i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 16 mars 2016.
  2. ^ Engelska Wikipedia anger följande källa: Herrera, CM. 1992. Activity pattern and thermal biology of a day-flying hawkmoth (Macroglossum stellatarum) under Mediterranean summer conditions. i Ecological Entomology 17, 52-56.
  3. ^ Engelska Wikipedia anger följande källa: Pittaway, AR. 1993. The Hawkmoths of the Western Palaearctic. Harley Books, London.
  4. ^ Engelska Wikipedia anger följande källa: Kelber, A. 1996. Colour learning in the hawkmoth Macroglossum stellatarum. J. Exp. Biol. 1119(5):1127-1131.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]