Större sporrspindel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Större sporrspindel
Cheiracanthium punctorium W 070920.jpg
En hona av större sporrspindel
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamPalpkäkar
Chelicerata
KlassSpindeldjur
Arachnida
OrdningSpindlar
Araneae
FamiljSporrspindlar
Miturgidae
SläkteCheiracanthium
ArtStörre sporrspindel
C. punctorium
Vetenskapligt namn
§ Cheiracanthium punctorium
AuktorVillers, 1789
Hitta fler artiklar om djur med

Större sporrspindel (Cheiracanthium punctorium) är en spindel som förekommer i centrala och södra Europa och österut genom centrala Asien till Kina. Därtill har det har gjorts sällsynta fynd av arten längre norrut i Europa, däribland på Öland. Den är giftig och en av få spindlar i Europa med käkar kraftiga nog att bita en människa. Bettet är smärtsamt och kan orsaka obehag i form av svullnad och illamående.

Ett annat namn är större taggspindel.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Som hos många andra spindlar är honan störst med en längd på 10-15 millimeter och hanen lite mindre, vanligen 7,5-12 millimeter. Både honan och hanen har rödbrun framkropp, men färgen på bakkroppen är olika, honan har brungrönaktig bakkropp medan hanens bakkropp är gulaktig. Både honan och hanen har på bakkroppens ovansida ett längsgående band. Hos honan har detta band ungefär samma färg men i en mörkare nyans som resten av bakkroppen, medan det hos hanen är grönaktigt i kontrast till den i övrigt gulaktiga bakkroppen.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Den större sporrspindeln har vissa krav på värme och verkar föredra vindskyddade levnadsmiljöer med höga örter och vippgräs. Dess habitat i centrala Europa är ängar, kulturmark som ligger i träda och skogsgläntor. På Öland har den dock främst hittats i kärr. Honan gör en vit bosäck som fästs högt upp i vippgräset eller örternas toppar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]