Stackars matros

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stackars matros (franska: Le Pauvre Matelot) är en opera (klagosång) i en akt (tre scener) med musik av Darius Milhaud. Libretto av Jean Cocteau.

Darius Milhaud

Historia[redigera | redigera wikitext]

Operan handlar om ett mord, som Milhaud och Cocteau fick inspiration till från ett tidningsreportage. En sjömanshustru slår av misstag ihjäl sin make, för att komma åt ett pärlhalsband. Milhaud och Cocteau kallade verket för en ballad i tre strofer, och musiken är medvetet enkel med klanger av franska sjömansvisor och skillingtryck. 1934 omarbetade Milhaud partituret och reducerade orkestern och sedan har verket uppförts i nästan hela världen.

Operan uruppfördes den 16 december 1927 på Opéra-Comique i Paris. Svensk premiär 9 februari 1993 på Stora Teatern, Göteborg.

Personer[redigera | redigera wikitext]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Operan utspelar sig i en fransk hamnstad på 1920-talet. Föreställningen varar omkring 40 minuter.

Scen 1.

Sjömanshustrun har väntat i 15 år på att hennes man skall komma hem, och fastän alla andra tror att han är död vidhåller hon att han är i livet och skall återvända en dag. Hennes mans vän försöker övertala henne att gifta sig med honom, men hon väntar troget. En dag kommer mannen verkligen men går först till vännen för att höra om hans hustru har varit honom trogen. Vännen bekräftar det och vill genast skynda till henne och berätta den glada nyheten men matrosen vill först pröva hennes kärlek.

Scen 2.

Nästa dag beger han sig till hustruns lilla bar. Hon känner inte igen honom och han säger att han har nyheter om hennes man, som är på hemväg förföljd av fordringsägare. Hon beklagar att hon inte kommer att kunna hjälpa honom eftersom hon inte har några pengar, men hon är överlycklig vid tanken på att äntligen få se honom igen, fastän främlingen inbillar henne att mannen far varit älskare år en kannibaldrottning. Han visar henne några pärlor som han har fått som ersättning för att han träder i hennes mans ställe. Främlingen ber om nattlogi hos sin hustru och hennes far, och vännen, som är nyfiken på hur det hela skall avlöpa, gör sig ärende dit och lämnar tillbaka en hammare han har lånat.

Scen 3.

På natten kommer sjömanshustrun in med hammaren i handen och ämnar döda sjömannen. Hon tänker sig för, men till sist slår hon honom i huvudet med hammaren och tar pärlorna, som hon tänker använda till att betala mannens påstådda skulder med när han kommer tillbaka. Därefter övertalar hon sin far att hjälpa till att forsla bort kroppen och så sätter hon sig för att vänta på att mannen skall komma hem.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Wenzel Andreasen, Mogens (1990). Operans värld : ett lexikon över kompositörer, roller och innehåll i våra vanligaste operor. Stockholm: Rabén & Sjögren. sid. 127. Libris 7236411. ISBN 91-29-59233-X