Stadsparken, Lund

Fågeldammen i Stadsparken
Plantering och musikpaviljong

Stadsparken är en park belägen centralt i Lund. Den ligger inom den historiska Lunds stads område i Lunds kommun i Skåne. Parken började utvecklas kring Lunds medeltida stadsvall, Högevall. I parken finns flera skulpturer gjorda av bland andra Gunnar Nordborg och Egon Möller-Nielsen samt en liten trädgårdslabyrint utformad av Oscar Reutersvärd. Parken firade 100-årsjubileum år 2011[1] med invigning den 19 juni.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Parkbolagets Trädgård anlades kring Högevall av Lunds Parkbolag som bildats 1860 och tomten köptes 1904 av Lunds stad. 1907 användes tomten för Lundautställningen. 1909 köpte kommunen tomten av Lunds Andelsmejeri. Delar av parken anlades till Lundautställningen och sedan mellan 1909 och 1911. Stadsparken invigdes 1911. Området innanför stadsvallen hade dessförinnan varit betesmark. Utanför Högevall anlades parken på den bördiga Lundaslätten.

Stadsparken[redigera | redigera wikitext]

I parkens sydvästra del finns en stor gräsplätt med en utomhusscen av vitmålad betong i ena änden. Vid bra väder används ofta detta område av lundaborna för olika utomhusaktiviteter. Bakom denna scen finns ett café.

I norra delen av parken ligger Högevallsbadet, det enda allmänna inomhusbadet inom tätorten. I norra delen av parken ligger även Lunds gamla observatorium. I parkens sydligare del ligger Kulturmejeriet.

Firandet av siste april, på valborgsmässoafton, i stadsparken har utvecklats till en av landets största spontana fester. Firandet saknar arrangör men lockar 15 000-17 000 ungdomar som har picknick och lyssnar på musik. Tidigare förekom en hel del bråk och skadegörelse i parken i samband med att så många människor samlades på en mycket begränsad yta, inte minst på grund av hög berusningsgrad. På senare år har dock samordnade insatser mellan kommun, polis och studentorganisationer förbättrat situationen avsevärt.

Stadsparken i Lund är ett Natura 2000-område på grund av förekomsten av den sällsynta hålträdsklokryparen (Anthrenochernes stellae).[2]

Förnyelse[redigera | redigera wikitext]

2009 presenterades ett förslag för att förnya och utöka stadsparken. Utvecklingsplanen beskriver en förändringsprocess som kommer att ta flera år men som bland annat innebär att en ny entré anläggs från väster, att Stadsparkscaféet renoveras och kompletteras med en ny restaurangdel, att ett nu angränsande byggnadsminne Observatorieparken införlivas med stadsparken med mera. Arbetet utförs i etapper varav den första var klar till parkens 100-årsfirande 2011.[3]

I etapp två, som avslutades 2016, byggdes lekplatsen om, planterades träd och växter samt anlades en skatebordpark.[4] I etapp tre restaureras Observatorieparken och en anläggningen av en "nordisk djungel".[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stadsparken Lund.se
  2. ^ Lunds stadspark och S:t Larsparken, Naturvärdesbedömning och inventering av skyddsvärda arter knutna till gamla träd, Andreas Malmqvist, Naturcentrum AB 2004 för Tekniska Förvaltningen, Park och naturkontoret.
  3. ^ [a b] ”Historia och utveckling”. https://www.lund.se/uppleva--gora/parker-odling-lekplatser/stadsparken/stadsparkens-historia. Läst 2 oktober 2020. 
  4. ^ ”Stadsparken förnyas”. https://kulturportallund.se/stadsparken-fornyas. Läst 2 oktober 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]