Stefan Parkman

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stefan Parkman
Vorstellung der Chefdirigenten der 4 WDR-Klangkörper-9802.jpg
Stefan Parkman, 2014
FödelsenamnCarl Stefan Martin Parkman
Född22 juni 1952 (69 år)
BakgrundSverige Uppsala
GenreKör
RollDirigent
ArtistsamarbetenUppsala akademiska kammarkör

Carl Stefan Martin Parkman, född 22 juni 1952, är en svensk dirigent och professor i kördirigering vid Uppsala universitet.[1][2] Han är bror till Håkan Parkman.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Parkman är uppväxt i Uppsala, där hans far prästen Allan Parkman var rektor för Fjellstedtska skolan. Hans musikaliska era började tidigt. Efter många år som tenor inledde Parkman 1974 sin karriär som dirigent för sånggruppen Pigor och drängar. 1976 tog han över som ledare för Uppsala Domkyrkas Gosskör.[2] Under Parkmans ledning genomförde kören ett antal utlandsturnéer och framförde ett antal större verk bland annat Bachs Johannespassionen och Monteverdis Mariavesper. Tjänsten som dirigent avslutade han 1988. Vidare var han även aktiv ledare för KFUM:s kammarkör och ledde Kungliga Filharmoniska Kören i Stockholm åren 1984–(?). Sedan 1983 är han dirigent för Uppsala akademiska kammarkör.[2]

1989–2002 var Parkman chefsdirigent för danska radions kör, Radiokoret, med vilken han har en omfattande skivproduktion för Chandos. Efter sina 13 år i Radiokoret tillträdde han 2002 som chefsdirigent i Radiokören vilken han stannade vid till 2005, och fortfarande återkommer till som gästdirigent. Parkman har även engagerats av många skandinaviska symfoniorkestrar och institutioner som Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Norrlandsoperan, Kungliga Operan, Göteborgsoperan och Radiosymfoniorkestrarna i Stockholm, Köpenhamn och Berlin[förtydliga].

2000 tillträdde han Eric Ericson-professuren i kördirigering vid Uppsala universitet, som förste innehavare av professuren.[2]

Nuvarande engagemang[redigera | redigera wikitext]

Vid sidan av UAK och Uppsala universitet är Parkman regelbundet gästdirigent för RIAS Kammerchor i Berlin och Rundfunkchor Berlin, MDR Rundfunkchor, Leipzig, BBC Singers i London, Nederlands Kamerkoor i Amsterdam och Chor des Bayerischen Rundfunks i München. Han är även en efterfrågad lärare och föreläsare vid kurser och mästarklasser, seminarier och workshops, såväl i Sverige som utomlands vid bl.a. vid konservatorierna i Paris, Berlin, Salzburg och Krakow. Parkman medverkar även som domare i olika körtävlingssammanhang.

Övriga nämnvärda uppdrag är förstagångsframförandet i Skandinavien av Sven-David Sandströms oratorium Messiah, 2010. Samma år framträdde han även med Choeur de France vid en konsert i Musée d’Orsay i Paris och återvände till Trinity Church New York för att dirigera konserter och göra skivinspelningar.

Vid nationskörsfestivalen i Uppsala 2010 var Parkman gästdirigent och framförde tillsammans med nationskörerna delar ur Carl Orffs Carmina Burana. Samma år gjorde han även uruppföranden av musik skriven av Jaakko Mäntyjärvi och Sven-David Sandström.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stefan Parkman, Uppsala universitet, läst 2020-10-24
  2. ^ [a b c d] Stefan Parkman blir professor i kördirigering, Uppsala universitet, 2000-01-24
  3. ^ Ledamöter, Kungl. Musikaliska Akademien, läst 2020-10-24

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]