Stefanos stenas

Från Wikipedia
Stefanos stenas
KonstnärRembrandt Harmenszoon van Rijn
Basfakta
Tillkomstår1625
Materialoljaekpannå
Mått (h×b)89,5 × 123,6 cm 
PlatsMusée des Beaux-Arts de Lyon

Stefanos stenas (franska: La Lapidation de saint Etienne) är en oljemålning av den nederländske konstnären Rembrandt. Den målades 1625 och ingår sedan 1844 i samlingarna på Musée des Beaux-Arts i Lyon.

Målningen visar ett motiv från Apostlagärningarna (7:54–60) i Nya testamentet. Där skildras hur diakonen och kristendomens första martyr, Stefanos, stenas till döds av judarna utanför Jerusalem. Stefanos faller på knä och utropar: “Herre Jesus, ta emot min ande. Herre, ställ dem inte till svars för denna synd”. I bildens övre del syns Saul sittande i ljusblå dräkt och med gärningsmännens mantlar i knäet. Senare omvändes han till kristendomen och blev känd som Paulus, näst Jesus den mest framträdande gestalten i Nya testamentet och urkyrkan.

Stefanos stenas är den första tavlan som Rembrandt signerade; han var endast 19 år gammal när den utfördes och han var fortfarande starkt påverkad av sin lärare Pieter Lastman i Amsterdam. Mannen vars ansikte är placerat ovanför Stefanos huvud i bilden tros föreställa Rembrandt själv och möjligen har Rembrandts konstnärsvän Jan Lievens stått modell för mannen vars ansikte är placerat under Stefanos vänsterhand.

Källor[redigera | redigera wikitext]