Musée des Beaux-Arts de Lyon

Musée des Beaux-Arts de Lyon
Information
PlatsLyon, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrike
Adress20, Place des Terreaux
69001 Lyon
Etablerat1801
Besökare per år300 000 (2018)
Antal föremål72 673 (2015)
Webbplats
https://www.mba-lyon.fr/fr

Musée des Beaux-Arts de Lyon (Lyons museum för de sköna konsterna) är ett kommunalt konstmuseum i centrala Lyon. Det är inrymt i ett 1600-talspalats som är ett före detta nunnekloster, Abbaye de Saint-Pierre-les-Nonnains de Lyon, ur benediktinorden. Museets grundades 1801 och öppnades för besökare 1803.

Det stora museets samlingar omfattar över 72 000 föremål i form av antikviteter, konsthantverk, medaljer och mynt, grafisk konst och teckningar samt skulpturer och målningar. Samlingarna spänner över 5000 år från de första högkulturerna i Mesopotamien och Egypten till samtidskonst. Klostrets forna trädgård utgör idag en skulpturpark med verk av bland annat Auguste Rodin.

I museets samling av målningar finns mästerverk från 1100-talet till idag av konstnärer som Perugino, Pieter Brueghel den äldre, Paolo Veronese, Peter Paul Rubens, Nicolas Poussin, Eugène Delacroix, Jean-Auguste-Dominique Ingres, Gustave Courbet, Édouard Manet, Claude Monet, Auguste Renoir, Paul Gauguin, Puvis de Chavannes, Marc Chagall, Henri Matisse och Pablo Picasso.

Urval av målningar i kronologisk ordning[redigera | redigera wikitext]

Se även alfabetisk lista över målningar på museet

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]