Sten Fåhré

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sten Fåhré född 1925 i Ludvika, dog 2001 i Halmstad. Lektor i företagsekonomi och talade minst fem språk flytande. Fåhrés stipendium utdelas varje år till studenter vi utvecklingsingenjörsprogrammetHögskolan i Halmstad.

Studerade till civilekonom på Handelshögskolan i Göteborg med kompletterande utbildning i flera språk. Arbetade sedan inom flera yrken, bl.a. som reseledare, men blev 1969 lärare på Sannarpsgymnasiet i Halmstad, där han blev till pensioneringen.

Under sommarloven reste han runt i Europa, Asien och Sydamerika. Alltid mycket enkelt och nära lokalbefolkningen och i princip aldrig på hotell, utan bodde oftast hemma hos folk han lärt känna. Fåhré ogillade utgifter och med en förmåga att själv kunna analysera börsnoterade företag, gjorde att han blev mycket förmögen på aktier.

Efter pensioneringen flyttade han till Frankrike och disponerade där flera lägenheter. Resandet runt i världen fortsatte han med och besökte bara Sverige korta perioder på sommaren. Han uppmärksammade utvecklingsingenjörerna på Högskolan i Halmstad och ville uppmuntra dem. Därför bildade han en stiftelse, som prövades juridiskt under hans sista levnadsår, då han var sjuk i cancer, så att de inte skulle kunna användas till något annat än det han önskade.

Han återkom till Halmstad 2001 och avled samma år på sjukhemmet i Getinge utanför staden. Alla hans tillgångar, 40 miljoner kronor donerades till Högskolan i Halmstad som Fåhrés minnesfond. Första gången det delades ut något från minnesfonden var 2004. Det delas varje år ut stipendier på ca 400 000 Kr.

Källor[redigera | redigera wikitext]