Stortorget, Karlskrona

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stortorget före införandet av parkeringsförbud med Fredrikskyrkan till höger i bild.

Stortorget i Karlskrona är stadens största torg. Torget, som ligger centralt, mitt på ön Trossö. Torget ligger på öns högsta punkt och kantas av flera monumentala byggnader. Såväl Fredrikskyrkan, Trefaldighetskyrkan och Rådhuset ingår i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.

Torget omfattar ett område på cirka 200x100 meter och är rektangulärt med undantag för dess östra sida som har en spets som slutar där Kyrkogatan tar vid. Dess dimensioner syns inte fullständigt då Fredrikskyrkan egentligen ligger mitt på torget, strax väster om dess visuella mittpunkt med statyn över Karl XI. Det visuella torgets yta är endast cirka 140x100 meter.

Från järnvägsstationen i Karlskrona går längs Hoglands park ett stickspår som går söderut in i en tunnel under Stortorget. Tunneln mynnar ut i Amiralitetsparken söder om torget och går ner till örlogsbasen.

Klaipedaplatsen[redigera | redigera wikitext]

Stora fisken av Carl Milles.

Norr om torget ligger Klaipedaplatsen med fontänen Stora fisken av Carl Milles, lokalt kallas platsen bara "Fisken" efter fontänen. Här uppe ligger affärs- och gågatan Ronnebygatan som går i väst-östlig riktning. Öster om Klaipedaplatsen längs torgets nordvästra sida ligger Bankhuset och Hotell Statt.

Fredrikskyrkan[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Fredrikskyrkan

Mitt på torget ligger Fredrikskyrkan. Torget sträcker sig egentligen runt kyrkan, men visuellt ser det ut som att Fredrikskyrkan ligger väster om torget. Kyrkan, som började byggas den 9 september 1720., är en typisk barockkyrka ritad av Nicodemus Tessin d.y. och ersatte Storkyrkoförsamlingens provisoriska träkyrka på Drottninggatan, kallad Hedvig Eleonora. Först 1744 invigdes kyrkan.

I kyrkans södra torn finns ett klockspel med 35 klockor installerat 1967 av Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna. Klockspelet hörs tre gånger om dagen och är skänkt av advokaten Povel Grönvall.

Vattenborgen[redigera | redigera wikitext]

"Vattenborgen"
Huvudartikel: Vattenborgen

Söder om Fredrikskyrkan ligger "Vattenborgen". Den är en kulturminnesmärkt nyromantisk byggnad föreställande en borg i normandisk stil på Stora Torget i Karlskrona. Den byggdes 1861 - 1863 som vattenresorvar på Trossö i Karlskrona i samband med byggandet av ett vattenledningverk från fastlandet. Mellan 2009 och 2018 inrymde anläggningen konstmuseet The Kulenovic Collection.

Trefaldighetskyrkan[redigera | redigera wikitext]

Trefaldighetskyrkan

Sydväst om torget ligger Trefaldighetskyrkan. Även denna kyrka är ritad av Nicodemus Tessin d.y.. Kyrkan är en åttakantig centralkyrka med kupoltak och mot torget visar den upp en mäktig portik med fyra kolonner. — Stilen, främst kupolen, har Pantheon i Rom som uppenbar förebild.

Trefaldighetskyrkan kallas även för Tyska Kyrkan då den ursprungligen var den Tyska församlingens kyrka. Församlingen bildades 1689 och fanns till 1847 då den gick upp i Karlskrona stadsförsamling.

Tillsammans med Fredrikskyrkan i Karlskrona brukar Trefaldighetskyrkan räknas till den klassiska, romerska barockens främsta monument i Sverige.

Rådhuset[redigera | redigera wikitext]

Rådhuset
Huvudartikel: Karlskrona rådhus

I sydväst ligger Ristorgsbacken med Stadsbiblioteket. Väster om torget ligger Karlskronas gamla rådhus. Rådhuset inrymmer idag Blekinge tingsrätt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]