Strimmig delfin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Strimmig delfin
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Stenella coeruleoalba-cropped.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Valar
Cetacea
Underordning Tandvalar
Odontoceti
Familj Delfiner
Delphinidae
Släkte Stenella
Art Strimmig delfin
S. coeruleoalba
Vetenskapligt namn
§ Stenella coeruleoalba
Auktor Meyen, 1833
Utbredning
Utbredningsområde
Utbredningsområde
Synonymer
  • Stenella euphrosyne Gray, 1846[1]
  • Stenella styx Gray, 1846[1]
Hitta fler artiklar om djur med

Strimmig delfin (Stenella coeruleoalba) är en art i familjen delfiner som lever i tempererade och tropiska hav runt hela jorden. Delfinerna kan bli cirka 2,7 meter långa och hanarna kan väga upp till 160 kilo och honorna 150 kg. Medellivslängden uppskattas till omkring 58 år.[2]

Familj[redigera | redigera wikitext]

Den strimmiga delfinen är en av fem arter i släktet Stenella, men nyligen gjorde en forskare, som heter LeDuc, en omfattande studie av Stenella och han kom fram till att släktet inte utgör en naturlig grupp. Den strimmiga delfinen har, enligt studien, fyra ”kusiner” hjälmdelfinen, den vanliga delfinen, tygeldelfinen och Tursiops aduncus, den senare var tidigare betraktad som en underart till öresvinet.

Upptäckt[redigera | redigera wikitext]

Den strimmiga delfinen blev för första gången beskrivet av Franz Meyen år 1833. Delfinens namn coeruleoalba kommer ifrån de latinska orden caeruleus och albus, som betyder mörkblå och vit. Färgerna syftar på att den strimmiga delfinen har vita och blå ränder på sidorna. Magen är vit eller rosa och den har en eller två blå linjer som löper ifrån nederkanten på ögat till simfenan. Ryggfenan och nos är mörkblå och den har en blå ring runt vart öga.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

En strimmig delfin blir könsmogen då den är mellan 1,2 och 2,2 meter lång. Honorna är då mellan fem och 13 år gamla, och hanarna mellan sju och 15 år.[2] Man tror att delfinerna är polygama. Dräktighetstiden är omkring ett år och var tredje till fjärde år föder honorna en kalv.[2] En nyfödd kalv är ungefär en meter lång och väger 10 kilogram, medan en vuxen kan bli upp till 2,6 meter och väga runt 160 kilogram. Den strimmiga delfinen kan bli runt 55 till 60 år gammal. Delfinerna lever i stora flockar, runt 100 djur i en flock är inte ovanligt. De kan också dela flock med den vanliga delfinen. I Medelhavet och Atlanten är flockarna mindre och där brukar delfinerna leka med båtar. Det brukar inte den strimmiga delfinen göra på anddra platser, på grund av att de har blivit jagade. Deras diet består av småfisk och bläckfisk.

Jakt[redigera | redigera wikitext]

Japan har jagat den strimmiga delfinen sedan 40-talet och flera tusen delfiner dör varje år. Ett ”bra” delfinår kunde japanerna döda runt 20 000 individer, men på 80-talet infördes det en kvot som säger att de bara får jaga 1000 djur. Man beräknar att det finns ungefär 2 miljoner strimmiga delfiner.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Stenella coeruleoalbaIUCN:s rödlista, auktor: Hammond, P.S. et. al. (2008), besökt 11 januari 2009.
  2. ^ [a b c] ”Striped Dolphin” (på engelska). noaa.gov. National Oceanic and Atmospheric Administration. http://www.nmfs.noaa.gov/pr/species/mammals/cetaceans/stripeddolphin.htm. Läst 8 juni 2010.