Subtraktiv färgblandning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Subtraktiv färgblandning.
Bild från 1877 av fotografen Louis Ducos du Hauron, en pionjär inom färgfotografi. Den subtraktiva färgblandningen med överlappande bildelement i cyan, gult och rött ses tydligt.

Subtraktiv färgblandning är filtrering av ljus med hjälp av antingen ett reflektivt medium, till exempel papper, eller ett genomlyst medium, till exempel ett strålkastarfilter.

Subtraktiv färgblandning utgår alltså från en ljuskälla. Det vita ljuset, som innehåller många olika färger, filtreras genom att använda:

  1. ett ljusfilter med vilket man filtrerar, tar bort, olika färger och/eller
  2. en färg, till exempel tryckfärg, där ljuset filtreras genom en begränsad reflektion mot den yta på vilken färgen har applicerats.

De primärfärger som används är vanligtvis cyan, magenta och gult. I trycksammanhang används också en så kallad nyckelfärg (en. keycolor), oftast svart, för att främst förstärka kontrasten i bilderna. Detta system kallas för CMYK enligt de använda färgernas engelskspråkiga namn. Tidigare användes trefärgstryck, utan nyckelfärg.

Färg på ett papper uppfattar vi som exempelvis rött för att en större mängd av de andra färgerna, till exempel grönt, blått och gult (eller snarare ljuset med de färgfrekevenserna), filtrerats bort. Ju större mängd av ljuset som filtreras desto mörkare uppfattar vi papperet. När lika stor mängd av varje färg filtreras bort från det vita ljuset får man grått eller svart, beroende på hur mycket som filtrerats bort.

Se även[redigera | redigera wikitext]