Johannes Itten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Johannes Itten 1954.

Johannes Itten, född 11 november 1888 i Südern-Linden i Schweiz, död 27 maj 1967 i Zürich, var en schweizisk konstnär, designer, pedagog, skribent, mystiker och färgteoretiker som undervisade på skolan Bauhaus (Staatliches Bauhaus) i Tyskland mellan 1919 och 1922.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Itten föddes i Südern-Linden i Schweiz och gick 1904–1908 på ett folkskoleseminarium. Från 1908 undervisade han utifrån en undervisningsmetodik utvecklad av Friedrich Fröbel och kom i kontakt med idéerna kring psykoanalysen. Mellan 1910 och 1912 studerade han matematik i Bern och 1916 hade han sin första separatutställning på galleriet Der Sturm i Berlin.

Mellan 1919 och 1922 arbetade han som lärare vid Bauhausskolan i Weimar, där han utvecklade den innovativa förberedande kurs som kom att bli obligatorisk för alla förstaårselever på skolan. Kursen omfattade grundläggande studier i form, färg och materialkännedom.

Johannes Ittens färgcirkel (Farbkreis, 1961).

Han publicerade ett antal böcker, bland annat Kunst der Farbe där han presenterar sina idéer kring färg, vilket till stora delar är en utveckling av Adolf Hölzels färgcirkel. Itten skapade en så kallad färgsfär omfattande tolv färger och utifrån dessa studier brukar man tala om Ittens färglära.

Itten bekände sig till mazdaznan som var en kult som härstammade från USA och som till stora delar utgick ifrån zoroastrianismen. Han var en strikt vegetarian och mediterade. Denna mysticism tillsammans med hans stora inflytande på studenterna fjärmade Itten från lärarkollegiet på Bauhaus, speciellt Walter Gropius och Laszlo Moholy-Nagy, som försökte utveckla en skola i riktning mot massproduktion istället för individuell konstnärlig frihet och hantverk. Denna ideologiska klyfta fick Itten att lämna skolan.

Ittens alster är undersökningar i komposition och färg och påminner om verk av andra konstnärer som Josef Albers, Max Bill och Bridget Riley, och Vasilij Kandinskijs expressionistiska arbeten.

Verk av Johannes Itten ingick i den nazistiska utställningen Entartete Kunst ("degenererad konst") i München 1937.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Analysen alter Meister., artikel i Bruno Maria Adler Utopia; Dokumente der Wirklichkeit, Utopia Verlag, 1921
  • The Elements of Color
  • Kunst der Farbe, eng: The Art of Color: The Subjective Experience and Objective Rationale of Color, 1961
  • Mein Vorkurs am Bauhaus, Gestaltungs- und Formenlehre, Otto Maier Verlag Ravensburg, eng: Design and Form: The Basic Course at the Bauhaus and Later, Revised Edition, 1963
  • The Color Star

Källor[redigera | redigera wikitext]

Delar av artikeln är en översättning från engelska Wikipedias artikel Johannes Itten

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]