Sundarban

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sundarban

Sundarban (Sunderban), det största floddeltat i världen, beläget i Bengalen, huvudsakligen i Bangladesh (Khulna Division), men även i den indiska delstaten Västbengalen. Delar av deltat är numera nationalpark, och har av Unesco utpekats som världsarv. Här finns den viktigaste boplatsen för den bengaliska tigern.

Huvudmassan av floden behåller under namnet Padda (Padma) sydvästlig riktning och förenar sig vid Goalanda med Brahmaputra samt kallas nedanför föreningen Meghna. Av övriga armar är den mest betydande Bhagirathi, som efter föreningen med Jalungi kallas Hugli. Den är segelbar för oceanfartyg upp till 160 km och bildar nedanför Calcutta en bred, trattformad mynning.

Det mellan dessa flodarmar liggande låglandet, Sundarbans, utgör en labyrint av saltvattensträsk, floder, kanaler och vikar mellan hastigt uppstående och lika snart försvinnande slam- och sandöar, vilka delvis översvämmas av floden, täcks med hopar av slam samt ruttnande växt- och djurlämningar. Den norra, högre belägna delen av deltat är däremot en av de bördigaste och tätast befolkade trakter på jorden.

Ganges för med sig en utomordentligt stor mängd fasta beståndsdelar (årligen omkring 200 miljoner kubikmeter), varigenom deltat årligen tillväxer och flodbädden förändras.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.