Hoppa till innehållet

Super-G

Från Wikipedia
Super-G
kroatiska Super-G-åkaren Danko Marinelli i en österrikisk tävling i Spital am Semmering i mars 2008
Högsta förbundFIS
Först utövad1982 (världscupdebut)
Egenskaper
Kontaktsportnej
Könsmixadnej, separata tävlingar
Kategoriseringskidsport, vintersport
Utrustninghjälm, skidor
Spelplatsutomhus, skidbacke
OS1988-

Super-G eller superstorslalom (engelska: super giant slalom) är en fartgren inom alpin skidsport.

Super-G är ett mellanting mellan störtlopp och storslalom, där man åker mellan glest placerade portar som i storslalom men i högre hastighet. Åkarna står ofta i störtloppställning men fortsätter svänga konstant. Hastigheten varierar beroende på bansättning och terräng. Det är utmanande att hantera svängarna i den höga hastighet som ofta uppstår.

Man åker endast ett åk i super-G men grenen skiljer sig från störtlopp genom att åkarna inte får övningsköra banan före tävling utan bara får göra en besiktning.

Super-G är inte en av de ursprungliga grenarna i alpin skidsport utan blev världscupgren säsongen 1982/1983, VM-gren 1987 och OS-gren 1988. Retrospektivt går det att se introduktionen av grenen som en balansering av den totala alpina världscupen, då den tidigare gynnade teknikgrenarna före fartgrenarna. Säsongen 2007/2008 genomfördes totalt 17 världscupdeltävlingar i störtlopp och super-G, 18 i storslalom och slalom, samt tre superkombinationer.

Det sägs att grenen infördes för att stoppa svensken Ingemar Stenmarks framfart i den totala världscupen.[1] Förslag har kommit om att stryka grenen från världscupprogrammet[2] eller göra den till del av den alpina superkombinationen.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Johan Esk (10 februari 2007). ”Pärson som Stenmark - överlägsen”. Dagens nyheter. http://www.dn.se/sport/parson-som-stenmark-overlagsen/. Läst 10 april 2016. 
  2. ^ ”Super-G kan tas bort ur programmet”. SVT Sport. 13 mars 2007. http://www.svt.se/sport/artikel/super-g-kan-tas-bort-ur-programmet/. Läst 10 april 2016. 
  3. ^ ”Förslag att skrota super-G”. Svenska dagbladet. 13 mars 2007. http://www.svd.se/forslag-att-skrota-super-g. Läst 10 april 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]