Surbrunn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En surbrunn är en brunn med kolsyrehaltigt vatten med hög järnhalt som bubblar lite, som mineralvatten. Förr trodde man att vattnet skulle kunna bota i stort sett alla sorters skröpligheter och åkommor, en uppfattning som blev populär i Sverige i slutet av 1600-talet, och som skulle bestå i drygt 250 år.

Sveriges första hälsobrunn var Medevi Brunn som upptäcktes 1678. Vid 1700-talets början anlades sedan brunnarna Sätra, Ramlösa och Porla. Brunnsdrickning blev allt mer populärt under 1800-talet och fram till första världskriget. Kurorter som Ramlösa och Loka brunn hade då vuxit upp till regelrätta hälso- och nöjescentra med blåsmusik, parker, god mat och societetsmingel.

Kulturminne[redigera | redigera wikitext]

Ugglevikskällan

I Stockholm finns en gata benämnd Surbrunnsgatan, som från centrala delar leder norrut i riktning mot Ugglevikskällan, belägen i Norra Djurgården. Det är oklart om det är denna källa, eller kanske en annan, numera uttorkad och försvunnen surbrunn, något längre söderut, som givit upphov till namnet Surbrunnsgatan.

Vattnet i Ugglevikskällan är sedan slutet på 1970-talet odrickbart och den tidigare överbyggnaden med vilobänkar är förfallen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Survatten, Pommac, jäst Sockerdricka och Sveriges första Cola