Surbrunn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En surbrunn är en brunn med kolsyrehaltigt vatten med hög järnhalt som bubblar lite, som mineralvatten. Förr trodde man att vattnet skulle kunna bota i stort sett alla sorters skröpligheter och åkommor, en uppfattning som blev populär i Sverige i slutet av 1600-talet, och som skulle bestå i drygt 250 år.

Sveriges första hälsobrunn var Medevi Brunn som upptäcktes 1678. Vid 1700-talets början anlades sedan brunnarna Sätra, Ramlösa och Porla. Brunnsdrickning blev allt mer populärt under 1800-talet och fram till första världskriget. Kurorter som Ramlösa och Loka brunn hade då vuxit upp till regelrätta hälso- och nöjescentra med blåsmusik, parker, god mat och societetsmingel.

Kulturminne[redigera | redigera wikitext]

Ugglevikskällan

I Stockholm finns en gata benämnd Surbrunnsgatan, som från centrala delar leder norrut i riktning mot Ugglevikskällan, belägen i Norra Djurgården. Det är oklart om det är denna källa, eller kanske en annan, numera uttorkad och försvunnen surbrunn, något längre söderut, som givit upphov till namnet Surbrunnsgatan.

Vattnet i Ugglevikskällan är sedan slutet på 1970-talet odrickbart och den tidigare överbyggnaden med vilobänkar är förfallen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Survatten, Pommac, jäst Sockerdricka och Sveriges första Cola