Sveio kommun

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sveio kommun
Sveio kommune
Kommun
Sveio komm.svg
Land Norge Norge
Fylke Hordaland fylke
Centralort Sveio
Areal 245,75 km² (2013-01-01)[1]
 - land 223,86 km²
 - vatten 21,89 km²
Folkmängd 5 656 (2017-01-01)[2]
Befolkningstäthet 25 invånare/km²[2][1]
Kommunkod 1216
Geonames 3135136
NO 1216 Sveio.svg
Webbplats: http://www.Sveio.kommune.no www.Sveio.kommune.no

Sveio kommun (norska: Sveio kommune) är en kommun i Hordaland fylke i Norge. Den administrativa huvudorten är Sveio. Sveio var i många decennier Norges röst i utlandet då här fanns kortvågssändare för NRK:s utlandsprogram. Dessa sändningar har numera upphört.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Sveio ligger på en halvö och har en lång kustlinje med många små fjordar och vikar. De två största fjordarna är Førdesfjorden och Viksefjorden. Landskapet i kommunen är också varierat; i söder är landskapet småkuperat och skiftar mellan inägomark och stora utmarksvidder, medan det på den norra delen av halvön domineras av berg och barrskog. I norr finner man också kommunens högsta punkt, Trollavassnipen, som ligger 432 meter över havet.

I hela kommunen finns många småsjöar och myrområden; hela 22 kvadratkilometer av kommunen täcks av färskvatten. Det finns totalt 282 små och mellanstora sjöar i Sveio, med Vigdarvatnet centralt i kommunen som det största.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Området har varit bebott sedan stenåldern. Kommunen har, tack vare sin belägenhet på halvön, varit en viktig punkt för resande mellan Stavanger och Bergen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Bømlafjorden