Gloppens kommun

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gloppens kommun
Gloppen kommune
Kommun
Gloppen komm.svg
Land Norge Norge
Fylke Sogn og Fjordane fylke
Centralort Sandane
Areal 1 031,23 km² (2013-01-01)[1]
 - land 964,23 km²
 - vatten 67 km²
Folkmängd 5 783 (2017-01-01)[2]
Befolkningstäthet 6 invånare/km²[2][1]
Kommunkod 1445
Geonames 3155473
NO 1445 Gloppen.svg
Webbplats: http://www.gloppen.kommune.no www.gloppen.kommune.no

Gloppens kommun (norska: Gloppen kommune) är en kommun i Nordfjord i Sogn og Fjordane i Norge. I norr gränsar den till Eids kommun (över Nordfjord), i öster till Stryns kommun, i söder till Jølsters och Naustdals kommuner och i väster till Flora och Bremangers kommuner. Drygt 2000 personer bor i centralorten Sandane. Kommunen är delad i tre delar, centralorten Sandane och samhällena Breim och Hyen. Byrkjelo och Reed ligger i Breim, Vereide och Rygg ligger på vardera sidan om Gloppefjorden, och Hyen över fjället mot söder.

Gloppen står för 10 % av fylkets mjölkproduktion, och är därmed dess främsta jordbrukskommun. På Byrkjelo ligger Tine Meieriet Vest BA, som är en av kommunens största arbetsplatser. Kommunen är även betydande inom vattenkraft.

Kommunen ligger i Jostedalsbreen nationalpark.

Namnet Gloppen[redigera | redigera wikitext]

Gloppen kommer av det fornnordiska Gloppi, som var det ursprungliga namnet på Gloppefjorden, som troligtvis betyder smal öppning. Det är en bra beskrivning av Gloppefjordens fjordöppning mot Nordfjord i väster, där den smalnar av in mellan Anda och Hestenesøyra.

Lokalt uttalas namnet gløppinn (med palatal n) och i dativ gløppa. En person från kommunen är en gloppar eller gløppar.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Gloppen ligger på södra sidan av fjorden Nordfjord, med två fjordarmar; Gloppefjorden och Hyefjorden. Gloppenfjorden ligger med fjordöppningen mot Nordfjord i nordväst, och fjordbotten mot sydöst. Här ligger centralorten Sandane. Hyefjorden ligger söder om Gloppefjorden och är smalare med branta fjäll som stupar ned mot fjorden. Vid fjordbotten ligger samhället Hyen. Mot öster delas kommunen av det stora Breimsvatnet, och här ligger Breim, som lokalt kallas Breimsbygda, som under många år var en egen kommun.

Sandane[redigera | redigera wikitext]

Sandane sett från «Utsikten» i Fjellbygda
Sandane sett från fjorden
Huvudartikel: Sandane

Centralorten Sandane ligger centralt i den vidsträckta kommunen. Centrumet är förhållandevis modernt, men det finns även historiska byggnader. Gloppen Hotell räknas som ett av landets historiska hotell. Orten präglas av flera nya byggnader, köpcentrumet Sandane senter är det största.

I änden av Firdavegen ligger Firda vidaregåendeskola som byggdes ut med Trivselhageb 2008. I området ligger idrottsanläggningen Sandane stadion, med gräsplan och friidrottsstadium, grusplan och Firdahallen, en handbollshall med simbassäng. Gloppen ungdomsskole och Sandane skole ligger också i detta område.

Nordfjord Folkemuseum ligger i den östra delen i ett område kallat Jølet. Museet har en stor samling gamla hus och föremål från hela Nordfjord.

Bostadsbebyggelsen i Sandane koncentreras i området Åsen, söder om centrum och i området Leirbrekka mot nordväst.

Nordstranda[redigera | redigera wikitext]

Vid fjordöppningen på östsidan ligger Anda, ett näs med färjekaj och färjetransport över Nordfjord till Lote i Eid kommun. Sanda flygplats ligger också här, på gården Hjelmeset. Den östra sidan från fjordöppningen till Sandane innerst i fjorden kallas Nordstranda. Här ligger gårdarna på rad, området är soligt och jordbruket präglas av mjölkproduktion, frukt och bär. Några av gårdarna är Andenæs, Apalset, Vereide, Føleide, Tystad, Gloppestad, Hauge och Austrheim. Överst på Nordstranda ligger en fjällbygd, uppdelat i yttre och inre Fjellbygda. Där dominerar pälsdjursuppfödning, mjölkproduktion och fårskötsel. Fjellbygda har bra gårdsvägar som gör gårdarna och fjället lätt tillgängligt. Nordstrandas högsta fjäll, Skarshammeren ligger i en samling med bland annat det särpräglade Svinestranda (1000 m ö.h.).

Vereide[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Vereide

Utgrävningar av stora gravhögar vittnar om att Vereide har varit en storgård, med hövdingar så långt tillbaka som 300-talet. Vereide är den största gården längs fjordens nordsida. Gården har sedan medeltiden varit prästgård, men marken har sedan dess delats upp i större och mindre gårdar. Prästgården ligger på en platå som kallas övre Vereide. Området har flera gravhögar och är av stort arkeologiskt intresse. Vereide ligger på en moränrygg. E39 korsar platån och i och med att den byggdes gjordes omfattande utgrävningar. Nordfjord folkhögskola gränsar till prästgårdens västra sida medan Vereide skola, som lades ned 2009, ligger på den östra sidan. Vid fjorden ligger Vereide kyrka, en stenkyrka från 1200-talet. I området finns bageri, handelsträdgård och slakteri.

Hauge[redigera | redigera wikitext]

'Karnilshaugen med Fitjeskaret i bakgrunden
Huvudartikel: Karnilshaugen

Gården Hauge är främst känd för Vestlandets största tingshög, kallad Karnilshaugen (efter Kornelius). Den ligger bra i terrängen och har utsikt över hela Gloppefjorden. Den är 7 meter hög, med en diameter på 50 meter. Det är troligtvis inte en gravhög, utan ett astronomiskt märke. Haugen är den sista punkten som får sol vid vintersolståndet då solen skiner genom fjället i söder. Samma sak sker under sommarsolståndet då toppen av högen är solbelyst medan områdena runt omkring skuggas av fjällen. Det är inte känt om det finns liknande platser med anknytning till solfenomen vid solstånd i Norden.[3]

På gårdstunet (Karnilstunet) finns flera skyddade byggnader och hela tunet har tagits över av stiftelsen Karnilstunet. Där står även en förhållandevis stor gran som belyses under julen. Julgranen på Hauge är ett landmärke i Gloppen under december månad.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]