Hoppa till innehållet

Gloppens kommun

Gloppens kommun
Gloppen kommune
Kommun
Kommunflagga
Land Norge Norge
Fylke Vestland fylke
Koordinater 61°44′38″N 6°10′14″Ö / 61.74389°N 6.17056°Ö / 61.74389; 6.17056
Centralort Sandane
Area 1 095,28 km² (2020)[4]
 - land 962,98 km² (2020)
 - vatten 132,3 km²
Folkmängd 5 892 (2023)[5]
Befolkningstäthet 6 invånare/km²
Politik  
 - Kommunstyrelsens
ordförande
Leidulf Gloppestad (2015–) (Sp)
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Kommunkod 4650 (2020–)
1445 (–2019)
Geonames 3155473
Målform nynorska
Översiktskarta
Översiktskarta
Översiktskarta
Wikimedia Commons: Gloppen
Webbplats: https://gloppen.kommune.no/
Redigera Wikidata

Gloppens kommun (norska: Gloppen kommune) är en kommun i landskapet Nordfjord i Vestland fylke i västra Norge. I norr gränsar den till Stads kommun (över Nordfjord), i öster till Stryns kommun, i söder till Sunnfjords kommun och i väster till Kinn och Bremangers kommuner. Drygt 2000 personer bor i centralorten Sandane. Kommunen är naturligt delad i tre delar, vilka motsvaras av de tre socknarna Breim, Hyen och Sandane. Tätorterna Byrkjelo och Re ligger i Breims socken, byarna Vereide och Rygg ligger på vardera sidan om Gloppefjorden i Sandane socken medan kyrkbyn Hyen ligger över fjället mot väster.

Gloppen står för 10 % av fylkets mjölkproduktion, och är därmed dess främsta jordbrukskommun. På Byrkjelo ligger Tine Meieriet Vest BA, som är en av kommunens största arbetsplatser. Kommunen är även betydande inom vattenkraft.

Kommunen omfattar en del av Jostedalsbreen nationalpark.

Innan 2020 tillhörde kommunen dåvarande Sogn og Fjordane fylke.

Namnet Gloppen[redigera | redigera wikitext]

Gloppen kommer av det fornnordiska Gloppi, som var det ursprungliga namnet på Gloppefjorden, som troligtvis betyder smal öppning. Det är en bra beskrivning av Gloppefjordens fjordöppning mot Nordfjord i väster, där den smalnar av in mellan Anda och Hestenesøyra.

Lokalt uttalas namnet gløppinn (med palatal n) och i dativ gløppa. En person från kommunen är en gloppar eller gløppar.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Gloppen ligger på södra sidan av fjorden Nordfjord, med två fjordarmar; Gloppefjorden och Hyefjorden. Gloppenfjorden ligger med fjordöppningen mot Nordfjord i nordväst, och fjordbotten mot sydöst. Här ligger centralorten Sandane. Hyefjorden ligger söder om Gloppefjorden och är smalare med branta fjäll som stupar ned mot fjorden. Vid fjordbotten ligger samhället Hyen. Mot öster delas kommunen av det stora Breimsvatnet, och här ligger Breims socken, som lokalt kallas Breimsbygda, som under många år var en egen kommun.

Sandane[redigera | redigera wikitext]

Sandane sett från «Utsikten» i Fjellbygda
Sandane sett från fjorden
Huvudartikel: Sandane

Centralorten Sandane ligger centralt i den vidsträckta kommunen. Centrumet är förhållandevis modernt, men det finns även historiska byggnader. Gloppen Hotell räknas som ett av landets historiska hotell. Orten präglas av flera nya byggnader, köpcentrumet Sandane senter är det största.

I änden av Firdavegen ligger Firda vidaregåendeskola som byggdes ut med Trivselhageb 2008. I området ligger idrottsanläggningen Sandane stadion, med gräsplan och friidrottsstadium, grusplan och Firdahallen, en handbollshall med simbassäng. Gloppen ungdomsskole och Sandane skole ligger också i detta område.

Nordfjord Folkemuseum ligger i den östra delen i ett område kallat Jølet. Museet har en stor samling gamla hus och föremål från hela Nordfjord.

Bostadsbebyggelsen i Sandane koncentreras i området Åsen, söder om centrum och i området Leirbrekka mot nordväst.

Nordstranda[redigera | redigera wikitext]

Vid fjordöppningen på östsidan ligger Anda, ett näs med färjekaj och färjetransport över Nordfjord till Lote i Eid kommun. Sanda flygplats ligger också här, på gården Hjelmeset. Den östra sidan från fjordöppningen till Sandane innerst i fjorden kallas Nordstranda. Här ligger gårdarna på rad, området är soligt och jordbruket präglas av mjölkproduktion, frukt och bär. Några av gårdarna är Andenæs, Apalset, Vereide, Føleide, Tystad, Gloppestad, Hauge och Austrheim. Överst på Nordstranda ligger en fjällbygd, uppdelat i yttre och inre Fjellbygda. Där dominerar pälsdjursuppfödning, mjölkproduktion och fårskötsel. Fjellbygda har bra gårdsvägar som gör gårdarna och fjället lätt tillgängligt. Nordstrandas högsta fjäll, Skarshammeren ligger i en samling med bland annat det särpräglade Svinestranda (1000 m ö.h.).

Vereide[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Vereide

Utgrävningar av stora gravhögar vittnar om att Vereide har varit en storgård, med hövdingar så långt tillbaka som 300-talet. Vereide är den största gården längs fjordens nordsida. Gården har sedan medeltiden varit prästgård, men marken har sedan dess delats upp i större och mindre gårdar. Prästgården ligger på en platå som kallas övre Vereide. Området har flera gravhögar och är av stort arkeologiskt intresse. Vereide ligger på en moränrygg. E39 korsar platån och i och med att den byggdes gjordes omfattande utgrävningar. Nordfjord folkhögskola gränsar till prästgårdens västra sida medan Vereide skola, som lades ned 2009, ligger på den östra sidan. Vid fjorden ligger Vereide kyrka, en stenkyrka från 1200-talet. I området finns bageri, handelsträdgård och slakteri.

Hauge[redigera | redigera wikitext]

'Karnilshaugen med Fitjeskaret i bakgrunden
Huvudartikel: Karnilshaugen

Gården Hauge är främst känd för Vestlandets största tingshög, kallad Karnilshaugen (efter Kornelius). Den ligger bra i terrängen och har utsikt över hela Gloppefjorden. Den är 7 meter hög, med en diameter på 50 meter. Det är troligtvis inte en gravhög, utan ett astronomiskt märke. Haugen är den sista punkten som får sol vid vintersolståndet då solen skiner genom fjället i söder. Samma sak sker under sommarsolståndet då toppen av högen är solbelyst medan områdena runt omkring skuggas av fjällen. Det är inte känt om det finns liknande platser med anknytning till solfenomen vid solstånd i Norden.[6]

På gårdstunet (Karnilstunet) finns flera skyddade byggnader och hela tunet har tagits över av stiftelsen Karnilstunet. Där står även en förhållandevis stor gran som belyses under julen. Julgranen på Hauge är ett landmärke i Gloppen under december månad.

Tätorter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dag Juvkam, Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen, Statistisk sentralbyrå, maj 1999, s. 53, ISBN 82-537-4684-9, läs online.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] Dag Juvkam, Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen, Statistisk sentralbyrå, maj 1999, s. 56, ISBN 82-537-4684-9, läs online.[källa från Wikidata]
  3. ^ [a b] Dag Juvkam, Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen, Statistisk sentralbyrå, maj 1999, s. 55, ISBN 82-537-4684-9, läs online.[källa från Wikidata]
  4. ^ Statens kartverk, Arealstatistikk for Norge 2020, Statens kartverk, 20 december 2019, läs online.[källa från Wikidata]
  5. ^ 07459: Alders- og kjønnsfordeling i kommuner, fylker og hele landets befolkning (K) 1986 - 2023 (på norskt bokmål), Statistisk sentralbyrå, 21 februari 2023, läs online.[källa från Wikidata]
  6. ^ http://www.arild-hauge.com/solhverv.htm Om Karnilshaugen (med bilder)