Tysnes kommun

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tysnes kommun
Tysnes kommune
Kommun
Tysnes komm.svg
Land Norge Norge
Fylke Hordaland fylke
Centralort Uggdal
Areal 255,12 km² (2013-01-01)[1]
 - land 245,16 km²
 - vatten 9,96 km²
Folkmängd 2 847 (2017-01-01)[2]
Befolkningstäthet 12 invånare/km²[2][1]
Kommunkod 1223
Geonames 3133472
NO 1223 Tysnes.svg
Webbplats: http://www.tysnes.kommune.no www.tysnes.kommune.no

Tysnes kommun (norska: Tysnes kommune) är en kommun i Hordaland fylke i Norge. Kommunen består av öarna Tysnesøy (yta 197 km²), Reksteren (37,2 km²), Skorpo (8,8 km²) och 168 mindre öar. Kommunen gränsar i norr till Os och Fusa kommuner, i öst till Kvinnherads kommun, i sydväst till Stords kommun och Fitjars kommun, och i väst till Austevolls kommun. Kommunens enda tätort är Våge med 524 invånare (2006) men den administrativa huvudorten är Uggdal.

Namnet Tysnes[redigera | redigera wikitext]

Under förkristen tid och under medeltiden kallades Tysnesøy för Njarðarlǫg som med stor sannolikhet betyder Njords lagdomare [källa behövs]. Njord var bland annat gud för jakt, fiske och sjöfart. Under slutet av medeltiden föll n:et bort och under 15- och 1600-talet kallades ön Jarlo. Det är ovisst när namnet Tysnes kom till men en karta från 1776 namnger ön Iarløe, det gamla namnet i en fördanskad form. Tysnes var det tidigare namnet på gården och gränden där kyrkan låg i början av 1900-talet. Tysnes har fått sitt namn efter guden Tyr.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Tysnes blev egen kommun 1838. Med undantag av ett mindre område på fastlandet med 67 invånare som överfördes till Kvinnherads kommun 1907 har Tysnes behållit sin gamla gränser.

Under medeltiden hölls Olavsgildet i Onarheim på Tysnes. Det var ett brödraskap som samlade folk från stora delar av Sunnhordland och Hardanger. Symbolen för Olavsgildet var två korslagda yxor med en krona över. Denna symbol blev senare Hordalands fylkesvapen. Yxorna i Tysnes kommunvapen har sitt ursprung i Olavsgildet.

Kommunvapnet[redigera | redigera wikitext]

Tysnes kommun har inte ett godkänt kommunvapen men kommunen använder vapnet med de två korslagda yxorna med en sparre sedan 1970-talet.

Tusenårsplats[redigera | redigera wikitext]

Kommunens tusenårssted är Onarheim. Asplan Viak har utarbetat en modell och plan till en utformning av området. Dock är inte projektet genomfört på grund av den ekonomiska situationen i kommunen.

Tysnes som kultplats[redigera | redigera wikitext]

Magnus Olsen skrev 1905 att Tysnesøy hade ett stort antal ortnamn som vittnar om en förkristen tid. Under Dallandsfjellet ligger en gård med namnet Ve (= helig plats) och en med namnet Lunde som är relaterat till offerplats. Längre söderut på ön ligger ytterligare en gård kallad Lunde, och Vevattnet (=det heliga vattnet), samt Hovland gudhovsgården.

Svein Ove Agdestein har bevisat att solen fyra gånger om året pekar på en stor stenhög på själva Tysneset. Tjugo minuter efter solnedgång vid vintersolståndet kommer solen tillbaka i ett smal spricka och lyser i 7-8 minuter på stenhögen. Och bara på den, medan resten av området ligger i skugga. Vid sommarsolståndet går solen ned bakom ett berg i Os men tittar fram på nordöstsidan och skiner några få minuter på Tysneset innan den går ned för gott. Vid vår- och höstdagjämning sker samma sak, fast då vid Dallandsfjellet. Solen lyser på Tysneset med samma styrka vid alla solståndspunkter under året. Då är Tysneset upplyst av solen, medan resten av området ligger i skugga. (Se fimlinspelning av landskapet med förklaring). Detta speciella naturfenomen kan vara orsaken till att området ansågs som heligt och att det senare restes en kyrka där. Stenhögen på solskenspunkten grävdes ut av Eyvind de Lange 1915 och av Jacob Kvalvaag 1965.[3] Stenhögen är 20 meter i diameter och runt fem meter hög. Vid utgrävningen fann man ingen grav utan en ruin efter en liten byggnad av jord och sten.[4]

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Bjørnefjorden i månljus.
Tysnessåto är Tysnes kommuns högsta berg.
Murgröna är Tysnes kommuns kommunblomma.

Tysnes kommun består av en samling öar som ligger ytterst i Hardangerfjorden. Den största ön är Tysnesøy, andra större öar är Reksteren och Skorpo. Ön Godøyene är bebodd. Det finns även ett antal mindre öar som Seløya, Ånuglo och Vernøya.

Tysnes kommun gränsar mot både Os kommun och Fusa kommun i norr, Kvinnherads kommun i öst, Stords kommun och Fitjars kommun i sydväst och mot Austevolls kommun i väst. Tysnes är den nordligaste kommunen som räknas till Sunnhordland och har därför bundit sig starkare med andra kommunen runt Bjørnefjorden, särskilt Fusa kommun där Lukksund bro förbinder Tysnes med fastlandet.

Areal och landformer[redigera | redigera wikitext]

Tysnes kommun har en total areal på 482,48 km² varav 255,17 km² består av fastland och öar. Kommunen har 0,03 km² älvar, 9,16 km² myr, 173,10 km² skog, 8,36 km² brukad mark, 0,11 km² tätbebyggelse och 0,03 annat (vägar etc.)[5] Tysnes var tidigare främst en jordbrukskommun men har idag både små och mellanstora industriverksamheter. Landskapet skiftar från kala klippor i väst till frodiga och unika skogar i öst. Mitt emellan ligger fjällområden med toppar på över 750 meters höjd.

Orter[redigera | redigera wikitext]

Våge[redigera | redigera wikitext]

Våge är kommunens enda tätort med 539 invånare 2008. Några kilometer åt söder ligger Uggdal som är kommunens administrativa center. Från Våge går det färja till Halhjem i Os kommun. Detta gör Våge till en central plats.

Öarna[redigera | redigera wikitext]

Tysnes är en ö-kommun men många små och några stora öar. Förutom Tysnesøy och Reksteren är Skorpo och Godøyene bebodda öar.

Tysnesøy[redigera | redigera wikitext]

Tysnesøy är den största ön i Tysnes kommun. Arean är på 199 km² och den enda tätorten i kommunen Våge ligger på ön. Den högsta punkten på ön är Tysnessåto som sträcker sig 753 meter över havet. Lukksund bro går till fastlandet vid Fusa kommun. Ön har färjeförbindelse från Våge till Halhjem i Os kommun och från Hodnanes till Huglo och Jektevik i Stord kommun. Langenuen går längs västsidan av ön och i norr ligger Bjørnefjorden och i öster ligger Onarheimsfjorden.

Reksteren[redigera | redigera wikitext]

Reksteren är en ö i Tysnes kommun. Arean är 37 km² och högsta punkt är Dalstuva på 336 meter. Ön har omkring 250 fasta invånare. Det finns en broförbindelse till Tysnesøy över Bårdsund på södra delen av ön. I Flygansvær på Reksteren ligger det ett fort från andra världskriget. På norra Reksteren ligger Bjørnafjorden medan Langenuen ligger i väst. Mellan Reksteren och Tysnesøy ligger Søreidsvika.

Kommunikation[redigera | redigera wikitext]

Ön har flera färjeförbindelser, bland annat från Hodnanes till Jektevik och från Våge till Halhjem. Lukksund bro knyter ihop huvudön Tysnesøy med fastlandet och Kvinnherads kommun. Hordfast kommer troligtvis att gå igenom Tysnes. Fylkesvei 49 går tvärs igenom Tysnes, från Hodnanes i söder till Lukksund bro i norr. Våge är kommunens största och enda tätort och ligger endast 40 minuter från Halhjem i Os kommun via färja. Godøyene, som ligger norr om Tysnesøy, har fastlandförbindelse via den lilla ön Bleika. Dessutom har de båda öarna Reksteren och Skorpo en vägförbindelse till fastlandet.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Kommunstyrelsen i Tysnes kommunhar 21 representanter. Under perioden 2011-2015 var sex partier representerade.[6]

Kjetil Hestad (Ap) är borgmästare och Aud Kaldefoss (KrF) är viceborgmästare.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Det finns fem grundskolor på Tysnes. Dessa heter Lunde skule, Onarheim skule, Reksteren skule, Tysnes skule och Uggdal skule. Tysnes har inget gymnasium, så eleverna måste åka till någon av kommunerna Fitjar, Stord eller Os för att studera vidare.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Kyrkor på Tysnes[redigera | redigera wikitext]

Tysnes har många kyrkor i förhållande till antal invånare. Det finns fyra kyrkor på Tysnes, samtidigt som Stord kommun endast har två.

Kyrkor på Tysnes:

Tidningar[redigera | redigera wikitext]

Tidningen Sunnhordland som kommer från grannkommunen Stord ges ut här.

Tysnesfest[redigera | redigera wikitext]

Tysnesfest är en musikfestival i Våge. Den lockar en stor publik och hade 2009 15 000 betalande gäster. Festivalen har flera gånger haft stora och kända musiker på scenen. Bland annat Jahn Teigen, Donkeyboy och A1. Antalet besökare ökar och 2011 hade festivalen nästan 19 000 besökare.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

I Tysnes kommun finns det cirka 1400 fritidshus och i förhållande till antalet fastboende är Tysnes den största fritidskommunen i Sunnhordland. En av de äldsta näringarna på Tysnes har varit kalkbränning. Man har bränt kalk på ön sedan 1300-talet. Skogen har alltid varit viktig för Tysnes. I samband med skottehandelen på 1500-talet sålde man trä, båtar och ferdighus och köpte saker och redskap från skottarna.

Kända personer ån Tysnes[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]