Svensk Ungdom

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Svensk Ungdom
SU LOGO.pdf
Förbunds­ordförande Christoffer Ingo
Förbunds­sekreterare Anna Abrahamsson
Grundat 1943
Huvudkontor Simonsgatan 8, Helsingfors
Antal medlemmar 2 500 (2017)
Ideologi(er) Liberalism
Moderparti Svenska folkpartiet
Närstående organisation(er) Liberala Studerande LSK
Europeiskt samarbetsorgan Liberal Youth Movement of the European Community (LYMEC)
Nordiskt samarbetsorgan Nordiska Centerungdomens Förbund
Webbplats www.su.fi

Svensk Ungdom (SU) (finska Rkp-Nuoret) är ett finländskt politiskt ungdomsförbund för det finländska partiet Svenska Folkpartiet. Organisationen har enligt egen uppgift cirka 2 500 medlemmar år 2017.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Svenska folkpartiet hade redan mellan åren 1906 och 1914 en ungdomsklubb, främst verksam i Helsingfors. På partiets partidag 1942 kom bildandet av en ungdomsorganisation upp till diskussion. En organisation sågs som nödvändig för att få finlandssvenska ungdomar intresserade av politik och för att trygga återväxten. I maj 1943 tillsatte SFP:s centralstyrelse en ungdomsstyrelse för att organisera politisk kursverksamhet för ungdomar.

Kursverksamheten inleddes 11-14 november 1943. Efter dessa dagar beslöt man att grunda en ungdomsorganisation som i januari 1944 antog namnet Svensk Ungdom.

Organisationen antog samtidigt stadgar som betonade fosterländskhet, demokrati och den nordiska gemenskapen.

Svensk Ungdom idag[redigera | redigera wikitext]

Svensk Ungdom arbetar idag bland annat för

  • det svenska språket
  • liberalism
  • en levande landsbygd
  • tolerans
  • internationellt engagemang
  • miljötänkande
  • social trygghet

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Svensk Ungdom har 42 lokalavdelningar runt omkring i Svenskfinland. De är indelade i fyra kretsar, Helsingfors, Nyland, Åboland och Österbotten. Både lokalavdelningarna och kretsarna är registrerade föreningar med en självständig ekonomi och en styrelse.

Förbundet Svensk Ungdoms centrala politiska och organisatoriska verksamhet leds av en förbundsstyrelse. Förbundsstyrelsen består av en ordförande, två vice ordföranden samt 3-5 ledamöter. Styrelsen väljs på kongressen, Svensk Ungdoms årsmöte och har en mandatperiod på ett år.

Svensk Ungdom har ett förbundskansli i Helsingfors och kretskanslier i Åbo och Vasa. Alla fyra kretsar har varsin anställd tjänsteman. Däröver har Svensk Ungdom tre anställda. Förbundssekreteraren är förbundets högsta tjänsteman och koordinerar de övriga anställdas arbete. Den politiska sekreteraren för information ansvarar för Svensk Ungdoms webbplats, material och grafiska profil. Han fungerar även som chefredaktör för förbundets tidning Liber. Den politiska sekreteraren för högskolepolitik och organisation ansvarar primärt för Svensk Ungdoms studerandeförbund, Liberala Studerande LSK.

Vid kongressen 2017 valdes Christoffer Ingo till förbundsordförande med rösterna 49-32 mot motkandidaten Björn Bonsdorff. Han efterträdde Ida Schauman som lett förbundet sedan 2014. Som vice förbundsordförande fungerar Frida Sigfrids och Jose Forslund.

Internationell verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Svensk Ungdom har ett gediget internationellt samarbete, främst med fokus på Norden och Europa. Förbundet är medlem av Nordiska Centerungdomens Förbund, Liberal Youth Movement of the European Community (LYMEC) och International Federation of Liberal Youth (IFLRY).

Ordförande genom tiderna[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]