Svenska Luzernerringen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svenska Luzernerringen
TypIdeell förening
SyfteFrämja avel av schweiziska stövare
Grundad1990
Styrelse
OrdförandeMattias Jansson
http://www.luzernerringen.se/
Luzernerstövare.

Svenska Luzernerringen, vardagligt Luzernerringen, är en svensk ideell förening vilken fungerar som en rasklubb för hundrasen schweiziska stövare.

Luzernerringen bildades 1990 på initiativ av Inger Eriksson och Bengt Eriksson. Bengt Eriksson blev föreningens första ordförande.

Svenska Luzernerringens syfte[redigera | redigera wikitext]

Svenska Luzernerringen verkar för att främja aveln av luzernerstövare såväl jaktligt som exteriört samt även i övrigt tillvarata dessa hundars intressen, och föreningen fungerar som en rasklubb i Sverige för samtliga stövare vilka tillhör hundrasen schweiziska stövare, i samarbete med Svenska Stövarklubben.

Svenska Luzernerringens verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Luzernerringens främsta uppgift är att främja aveln av luzernerstövare, vilken är den i Sverige dominerande varianten av hundrasen schweiziska stövare, som, förutom luzernerstövare, även omfattar bernerstövare, jurastövare, och schwyzerstövare. Luzernerringen fungerar som en rasklubb för samtliga varianter av hundrasen schweiziska stövare i samarbete med Svenska Stövarklubben, vilken har ett övergripande ansvar för samtliga stövare i Sverige i samverkan med Svenska Kennelklubben.

För att främja avelsarbetet och ge underlag för avelsrekommendationer anordnar Svenska Luzernerringen jaktprov och utställningar. Luzernerlandskampen mellan Norge och Sverige är ett sådant återkommande jaktprov på elitnivå.

Avelsråd[redigera | redigera wikitext]

Avelsråd är benämningen på en person vilken anförtrotts uppdraget att ge råd rörande aveln. Inom Svenska Stövarklubben finns det, förutom för luzernerstövare, även avelsråd för hundraserna hamiltonstövare, schillerstövare, smålandsstövare och gotlandsstövare. Svenska Finskstövarföreningen har avelsråd för finsk stövare. Detta har även Svenska Slovenský Kopovklubben för slovenský kopov, slovakisk stövare.[1] Svenska Luzernerringens avelsråd har kommit att bli avelsråd för samtliga stövare inom Svenska Stövarklubben som inte har egna avelsråd. Således är Luzernerringens avelsråd inte bara avelsråd för schweiziska stövare utan även för andra hundraser.

Medlemstidning[redigera | redigera wikitext]

Svenska Luzernerringen ger sedan 1998 ut tidskriften Luzernerstövaren, ISSN 1404-7705.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Slovenský kopov används främst för jakt på vildsvin, varför dessas bruksegenskaper skiljer sig från merparten av de stövare vilka finns företrädda i Sverige. Följaktligen kan inte heller samma avelskriterier användas för dessa hundar som för stövare vilka skall användas för jakt på hare eller räv.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]