Stövare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hamiltonstövare

Stövare är en gemensam nordisk beteckning för hundtypen braquehundar som främst används som drivande jakthundar. I Sverige avser stövare oftast specifikt snabbdrivande hundar som används för jakthare och räv, och som måste vara rådjursrena. I övriga nordiska länder avses även långsamdrivande hundar som kan användas till jakt på rådjur.

Enligt den internationella kennelfederationen Fédération Cynologique Internationales (FCI) gruppindelning av hundraser räknas de till Grupp 6: Drivande hundar, samt sök- och spårhundar. Stövare kommer av medellågtyskans stover. I Danmark går drevern under namnet strellufstövare, dessa räknades tidigare som separata raser. Drevern är en långsamdrivande hund, och följaktligen anses inte denna, i svenskt språkbruk, vara en stövare.[1]

Nordiska stövare[redigera | redigera wikitext]

Västeuropeiska stövare[redigera | redigera wikitext]

Östeuropeiska stövare[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Detsamma torde vara förhållandet då det gäller Schweiziska små stövare vilka, i likhet med drevern, har sitt ursprung från stövare, men som har avlats fram med kortare ben, och som av den anledningen inte kan anses vara stövare i den bemärkelse som här åsyftas.
  2. ^ Benämning för schweiziska stövare i Schweiz är på tyska Schweizer Laufhund och på franska chien courant suisses, dessa namn använd i rasstandarden. På italienska kallas den för sabueso suizos, och på rätoromanska chaun curridur Svizras.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]