Griptångsflickslända

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Tångflickslända)
Hoppa till: navigering, sök
Griptångsflickslända
Coenagrion armatum.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Trollsländor
Odonata
Familj Dammflicksländor
Coenagrionidae
Släkte Blå flicksländor
Coenagrion
Art Griptångsflickslända
C. armatum
Vetenskapligt namn
§ Coenagrion armatum
Auktor Charpentier, 1840
Hitta fler artiklar om djur med

Griptångsflickslända (Coenagrion armatum), även kallad tångflickslända, är en art i insektsordningen trollsländor som tillhör familjen dammflicksländor.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Griptångsflicksländans hane har blå grundfärg på kroppen och svart teckning. Honan är oftast mer brunaktig, men olika färgvarianter förekommer och det finns också honor som är grönaktiga eller blåaktiga liksom hanen. Vingarna är genomskinliga med svart vingmärke. Bakkroppens längd är 22 till 26 millimeter. Griptångsflicksländans trivialnamn syftar på hanens kraftiga bakkroppstång.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Griptångsflicksländan finns i norra Europa och i norra Asien, österut till Kamtjatka. I Sverige finns den i de södra och mellersta delarna av landet, från Skåne till Gästrikland, samt i delar av Norrlands skogsmarker. Den är dock inte speciellt vanlig och förekommer sällan i något större antal på en och samma plats.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Griptångsflicksländans habitat är främst vatten och våtmarker med riklig växtlighet, som kärr. Innan parningen uppvaktar hanen honan genom att utföra en speciell flykt omkring henne. Denna är dock enklare och inte så märkbar som parningsflykten hos jungfrusländorna. Efter parningen lägger honan äggen tillsammans med hanen, i stjälkarna på vattenväxter. Utvecklingstiden från ägg till imago är vanligen ett år, men den kan vara så lång som två till fyra år i de nordligare delarna av utbredningsområdet. Flygtiden är från mitten av maj till mitten av juni, norrut från juli till början av augusti.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke. Trollsländor i Europa, Interpublishing, 2000.
  • Sahlén, Göran. Sveriges trollsländor, Fältbiologerna, 1996.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]