Tåskor

Från Wikipedia
Tåskor
Balettskor från början av 1900-talet

Tåskor eller tåspetsskor är ett slags dansskor som används inom klassisk balett.

Tåspetsskor har använts i den klassiska baletten sedan början av 1800-talet. Meningen med tåskorna är att åskådarna ska få en känsla av att dansarna svävar fram över golvet. Tåskorna har en förstärkning kring tårna så att de kan användas av dansöserna i balett. Denna förstärkning är tillverkad av papper, tyg och lim och är alldeles platt framtill för att ge stöd åt dansarens egna tår. Man reser sig upp på skorna och står på tå utan att ha tårna i någon vinkel. Eftersom spetsarna är mycket hårda, används det skydd i skorna. Skydden kan vara av flera olika material, silikon, ull eller nästan vad som helst annat mjukt som till exempel fetvadd.

Framförallt är det de kvinnliga dansarna som använder tåspetskor, men ibland dyker det även upp manliga tåspetsroller. Ett exempel på detta är de tre råttorna i nötknäpparen. Tåspetsskor slits snabbt ut. Till en föreställning som till exempel Svansjön behöver huvudrollsinnehavaren åtminstone två par skor. Vilket betyder att hon under ett år kan slita ut nästan hundra par skor.

Tåskorna genom historien[redigera | redigera wikitext]

Den första dansösen att dansa på tåspetsarna var den svensk-italienska ballerinan Marie Taglioni. Detta var 1832 i hennes fars balett, Sylfiden. De skor som användes i Sylfiden var vanliga balettskor med förhårdnader vid tån och längs med sidorna. Skorna fortsatte utvecklas och nästa utvecklingssteg skedde i Italien under 1800-talets slut. Skon hade nu fått en hård låda i tån vilket gjorde den plattare och inte lika spetsig. En av de dansöser som använde denna modell av sko var Pierina Legnani. Nu började även skorna uppmärksammas i Ryssland, de importerades från Italien och förfinades ytterligare. Man såg nu till att de bara var hårda längst fram i tån för att de skull bli tystare. Skon har ytterligare förändrats något genom åren beroende på vilken dansteknik som har varit på modet. Dagens tåspetsskor är tillverkade av siden och lim.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]