Snöskor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skiss som visar en man och en häst med trygor.

Snöskor är en ram som fästs på skorna för att underlätta gång i snö.[1] De kan variera i storlek och material. Snöskor har använts av folk i nordliga områden i flera tusen år. Ursprungligen tillverkades snöskor av trä och råhud, genom att råhuden knöts som ett nät på en träram. Moderna snöskor är oftast tillverkade med en aluminiumram och bäryta av plast. I dag används även bindningar liknande skidbindningar. Snöskor används främst av jägare samt av skogvaktare och andra som behöver kunna gå i djup snö.

Den största kategorin användare idag är inom sport och motion, i Frankrike är snöskovandring (snöskor på franska heter raquettes) näst största vintersport efter alpin utförsåkning. I Italien arrangeras varje år ett sprintlopp med 6 000 startande.[källa behövs]

Nordamerika[redigera | redigera wikitext]

De mest kända snöskorna är de som traditionellt använts av Nordamerikas indianer. Traditionella indianska snöskor görs av trä och läder, är långsmala eller "päronformade" och ofta uppböjda fram för att underlätta gång i snö. Amerikas urinnevånare använde två huvudtyper av snöskor; breda och rundare som användes av prärieindianerna och långsmalare som användes av skogsindianerna, till exempel Ojibwa. De flesta moderna snöskor av metall och plast har lånat formen från skogsindianerna. När européerna kom till Amerika anammades bruket av snöskor av främst pälsjägare (trappers). I dag är snöskovandring (snowshoeing) en populär vinteraktivitet i Kanada och USA:s norra delstater.

Skandinavien[redigera | redigera wikitext]

Även i Skandinavien finns en tradition med snöskor, i Sverige tidigare kallade trygor eller skarbågar[1], även om man här oftast använt skidor för att förflytta sig på vintern. Skandinaviska snöskor skiljer sig från de amerikanska genom att de är mer eller mindre runda eller fyrkantiga i formen. Sådana snöskor användes, och används delvis fortfarande av skogsarbetare. Liknande snöskor tillverkades även för hästar (se bilden). Jämfört med skidor är snöskor ett långsammare transportmedel på snö, men har fördelen att man har händerna fria vid till exempel jakt och skogsarbete.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”snöskor - Uppslagsverk - NE” (på sv). www.ne.se. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/sn%C3%B6skor. Läst 27 april 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]