TRIPS

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

TRIPS (Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) är en internationell överenskommelse som reglerar handelsfrågor vad gäller immaterialrätt. Den omfattar upphovsrätt, patent, varumärken, företagshemligheter, industridesign, geografisk information och kretskortarkitektur.

Överenskommelsen förhandlades fram år 1994 som ett tillägg till GATT-avtalet och utgör i dag grunden för den verksamhet som Världshandelsorganisationen (WTO) bedriver. Tillägget var ett resultat av intensiv lobbying från amerikanskt håll, men hade starkt stöd från EU, Japan och andra inflytelserika handelsnationer. Alla stater som önskar bli medlemmar i WTO måste ratificera TRIPS.

TRIPS prioriterar immaterialrättsliga monopol framför mänskliga rättigheter och har mött mycket hård kritik från framför allt icke-statliga organisationer, som exempelvis Attac och nationer i Tredje världen. En av de mest omdiskuterade konflikterna som uppstått i skuggan av TRIPS är frågan om tillgången till AIDS-mediciner i Afrika.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]