TV5-Monde

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
TV5-Monde
Lanserad2 januari 1984[1]
HuvudkontorParis
WebbplatsOfficiell webbplats
Tillgänglighet
Kabel-TV
Canal DigitalKanal ?​
IPTV
FastTVKanal 40​

TV5-Monde är en franskspråkig internationell TV-kanal med allmänt innehåll som grundades år 1984 av TF1, Antenne 2, FR3, TSR och RTBF, från 1986 utökat med en grupp av TV-företag från Québec och övriga Kanada.

Kanalen sänder sina program i åtta versioner för olika geografiska områden, med hänsyn till tidsskillnader och allmänhetens smak: Frankrike/Belgien/Schweiz, Europa, Afrika, Asien-Stilla Havsregionen, Orienten, Latinamerika, USA och Québec-Kanada. De 7 första versionerna tillhör TV5-Monde, med säte i Paris, medan den åttonde, TV5-Canada, sänds från Montréal.

Eftersom TV5-Monde är ett konsortium av offentliga TV-företag, består programinnehållet huvudsakligen av återutsändningar av de "bästa" sändningarna som erbjuds av de medverkande företagen och organisationerna, vilket återspeglar dess ägandeförhållanden. År 2004 var programandelarna: France Télévisions, 47,39 %; Arte France, 12,5 %; TSR, 11,11 %; RTBF, 11,11 %; Radio-Canada, 6,67 %; Télé-Québec, 4,44 %; RFO, 4 % och INA, 2,61 %.

I Sverige distribueras Frankrikes största public service-kanal France 2 via det nationella digitala kabelnätet Com hem. Det har även funiits önskemål om att distribuera TF1 i Sverige men beroende på upphovsrättsliga oklarheter har inga avtal om vidaresändningar kunnat träffas. Delar av de franska public service-kanalernas utbud visas även via TV5-Monde som i Sverige kan ses via Com hem och satellit.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • ^ TV5 FETE SES DIX ANS, La Vie, 28 april 1994, läs online