Talavera de la Reina

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Talavera de la Reina
Stad
Talavera001.jpg
Bandera de Talavera.svg
Flagga
Escudo de Talavera de la Reina (Toledo).svg
Stadsvapen
Land Spanien Spanien
Region Kastilien-La Mancha
Provins Toledo
Koordinater 39°57′N 4°49′V / 39.950°N 4.817°V / 39.950; -4.817
Area 192 km²
Folkmängd 88 856 (2009)
Befolkningstäthet 463 invånare/km²
Borgmästare José Francisco Rivas (PSOE)
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postnummer 45600
GeoNames 6361825
Talavera de la Reina.png
Webbplats: www.talavera.org

Talavera de la Reina är en stad och kommun i den västra delen av provinsen Toledo i Spanien.

Staden är internationellt känd för sin keramik, som Filip II använde till kakelbeklädnad på många av sina byggnader, till exempel klostret El Escorial. Talavera de la Reina har i Spanien fått smeknamnet "Keramikstaden" (La Ciudad de la Cerámica).

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Befolkning[redigera | redigera wikitext]

Talavera de la Reina är den näst största staden i Kastilien-La Mancha i antalet invånare och den största i provinsen, med en befolkning på 85 549 invånare (INE 2007).

Geografiskt läge[redigera | redigera wikitext]

Kommunen gränsar i norr till kommunerna Mejorada, Segurilla och Pepino, i nordost med kommunen Cazalegas, i öster till kommunerna Lucillos och Montearagón, i sydost till kommunen La Pueblanueva, i söder till kommunen Las Herencias, i sydväst till kommunen Calera y Chozas, i nordväst till kommunen Velado. Avståndet till Toledo är 79 km, till Madrid och Ávila 114 km, till Plasencia 120 km till Navalmoral de la Mata 64 km.

Geografiskt ligger staden på terrassformat område där floden Tajo rinner, i en breddning av densamma på grund av tillflöde av flera bifloder som Alberche, Papacochinos, eller Portiñabäcken. Floden bildar område med två öar Chamela och Isla Grande, den förstnämnda är naturskyddsområde för sitt rika djur- och växtliv. Staden omges i söder av Cerro Negro, och i norr av bergskedjan Mejorada. Bortsett från den centrala kärnan, Talavera de la Reina har två EATIM[1]: Talavera la Nueva och Gamonal och andra stadsdelar områden utanför tätortskärnan som Chaparral Bajo och El Casar de Talavera.

Floden Tajo vid sin passage genom Talavera de la Reina

Staden delas itu av floden Tajo, den norra delen är den mest befolkade och förbinds med den södra via tre broar, varav en är av romerskt ursprung (även om de delar som man bevarar är av arabiskt ursprung).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia, Talavera de la Reina, 7 november 2008.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Entidad de ámbito territorial inferior al municipio” (EATIM), administrativ indelning under kommunnivå.