Tamagotchi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tamagotchi
Tamagotchi 0124 ubt.jpeg
En tamagotchi
TypElektronisk leksak
SkapareAkihiro Yokoi
FöretagBandai
LandJapan Japan
Period1996–idag

Tamagotchi (たまごっち?) är en elektronisk leksak i varierande färger från Japan, som uppfanns av Aki Maita och utvecklades 1996 av leksaksföretaget Bandai. Med en lågupplöst LCD-display och tre knappar ska man uppfostra ett digitalt "sällskapsdjur" genom att bland annat disciplinera, leka, och spola toaletten efter tamagotchin. Om man följer spelets inbyggda parametrar och sköter om tamagotchin på ett tillfredsställande sätt utvecklas tamagotchin, om inte påskyndar man dess död. Det går dock att väcka liv i ett nytt djur. Tamagotchi utsågs 1997 till årets julklapp i Sverige.

Tamagotchi blev omdebatterat i skolorna, då många lärare ansåg att fenomenet störde lektionerna. Den 3 augusti 2005 lyckades Nick Xenophon, parlamentsledamot från South Australia, bannlysa Tamagotchi Connection Version 2 (eller sätta åldersgränsen R 18+) då spel på "enarmad bandit" ingick, med fruktan att den skulle skapa "morgondagens spelmissbrukare".

Namnet "Tamagotchi" är en kombination av det japanska ordet för ägg, "たまご" (tamago?), och det engelska ordet för armbandsur, "watch" (japanska "ウオッチ" (uotchi?)).[1] I Japan romaniseras namnet därför som "Tamagotch", utan "i" på slutet.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

År 1997 hade den danska gruppen Daze en hit med låten Tamagotchi[2] som handlar om just denna typ av leksak.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]