Tamarau

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tamarau
Status i världen: Akut hotad[1]
Bubalus mindorensis by Gregg Yan 01.jpg
Tamarau
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPartåiga hovdjur
Artiodactyla
FamiljSlidhornsdjur
Bovidae
UnderfamiljOxdjur
Bovinae
SläkteBubalus
ArtTamarau
B. mindorensis
Vetenskapligt namn
§ Bubalus mindorensis
AuktorHeude, 1888
Utbredning
Tamaraw distribution map.svg
Utbredningsområde (grön)
Hitta fler artiklar om djur med

Tamarau eller mindorobuffel[2] (Bubalus mindorensis), även kallad dvärgvattenbuffel, är ett oxdjur som är endemisk för ön Mindoro som tillhör Filippinerna.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Djuret är tydlig mindre och kraftigare byggd än arten vattenbuffel. Den når en kroppslängd omkring 220 centimeter (utan svans), en mankhöjd vid en meter och en vikt mellan 220 och 300 kilogram. Pälsens färg är mörkbrun till svartgrå. Horn finns hos bägge kön. Hornen är särskilt tjocka men med en längd på 35 till 50 cm tydlig kortare än hos vattenbuffel.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Tidigare fanns tamarau på hela ön Mindoro upp till 2000 meter över havet. De behöver skogar eller områden med tät undervegetation för att vila och gräsmark för att äta. Vanligen lever varje individ ensam och de kan vara aktiva på dagen eller på natten. Kanske blev några individer aktiva på natten på grund av störningar från människor. Tamarau är växtätare som livnär sig främst av gräs.

Efter dräktigheten som varar i 276 till 315 dagar föder honan ett enda ungdjur. Ungdjur har i början en rödbrun pälsfärg, först efter tre till fyra år liknar de vuxna individer. Ungefär vid samma tidpunkt lämnar de modern. Livslängden uppskattas med 20 till 25 år.

Tamarau och människor[redigera | redigera wikitext]

Arten räknas av IUCN som akut hotad (critically endangered). Hela ön har en areal på 9735 km² men tamarau lever bara i två skyddszoner i öns centrum som tillsammans har en yta på 100  km². Hotet utgörs av olaglig jakt, förstöringen av levnadsområdet och sjukdomar som blev insläppt med tamboskap. Som nämnts fanns arten tidigare över hela ön och under pleistocen levde en population på ön Luzon. Beståndet uppskattas beroende på olika källor med 30 till 200 individer.

Tamarau är det största landlevande däggdjur på Filippinerna. Sedan 1936 finns omfattande skyddsåtgärder för arten som betraktas som nationell symbol. Tamarau är avbildat på mynten för 1 peso.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Tamaraus status var länge okänt. Den listades ibland som underart till vattenbuffel eller som nära släkting till låglandsanoa. Nyare undersökningar av djurets DNA slog fast att tamarau är en självständig art som är nära släkt med vattenbuffeln.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 22 november 2008.
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. The Johns Hopkins University Press, Baltimore 1999, ISBN 0-8018-5789-9.
  1. ^ Bubalus mindorensis på IUCN:s rödlista, auktor: Hedges, S. et. al. (2008), besökt 13 dec 2008.
  2. ^ Kommissionens förordning (EU) 2017/160 om skyddet av vilda djur (PDF), Europeiska unionen, sid.7, läst 2018-09-28.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]