Tankett

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Polsk TK-3
Den tyska luftvärnsvagnen Ozelot som är byggd på ett Wiesel-chassi.

En tankett är ett litet pansarfordon som påminner om en stridsvagn och som används för infanteriunderstöd eller spaning. Tanketter konstruerades och byggdes av flera nationer mellan 1930 och 1935 och flera modeller användes i strid under andra världskriget.

De flesta tanketterna bemannades av två personer, men det förekom även enmansprototyper. De saknade vanligtvis ett torn och just detta, tillsammans med larvbandsgång anses definierande för konceptet. Ibland var de bestyckade med ett vapen som sköttes med mankraft - vanligtvis en eller två kulsprutor, någon gång en 20 mm automatkanon eller en granatkastare.

Den brittiska Carden-Loyd Mk.IV Tankette kan anses representera typen och många andra fordon modellerades efter denna. Den franska vagnen Automitrailleuses de Reconnaissance var i princip en tankett, men var specifikt ämnad för spaningsuppdrag framför huvudstyrkan. Japan kom att bli en av de mest aktiva utnyttjarna av typen och tillverkade ett antal konstruktioner som var användbara i djungelkrigföring.

Konceptet övergavs senare på grund av bristande användbarhet och sårbarhet mot pansarvärnsvapen och deras roll övertogs av pansarbilar. Under 1990-talet återuppstod konceptet (med ett litet, bepansrat stridsvagnsliknande fordon) i och med införandet av Wiesel i den tyska försvarsmakten. Wiesel behövdes för att ge luftburet infanteri visst pansarunderstöd.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]