Tasso Stafilidis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tasso Stafilidis på Bok- & Biblioteksmässan 2008

Tasso Anastasios Stafilidis, född 14 augusti 1971 i Lessebo,[källa behövs] är en svensk skådespelare, projektledare, verksamhetschef och före detta politiker (vänsterpartist); han var riksdagsledamot 19982006[1] för Skåne läns västra valkrets.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Tasso Stafilidis, vars föräldrar är av grekisk härkomst, föddes i Småland men kom 1974 till Helsingborg där han växte upp. 1985 gick han med i Kommunistisk Ungdom (nuvarande Ung Vänster). 1989 startade han tillsammans med Helen Åström den fria teatergruppen Teater UPP Å NER, där han varit verksam skådespelare och konstnärlig ledare i närmare tio år. Vid valet 1991 toppade han den kommunala valsedeln för Vänsterpartiet i Helsingborg och blev invald i kommunfullmäktige. Fram till 1998 var han engagerad i kommunalpolitiken, bland annat som gruppledare i kommunfullmäktige och ordförande för vänsterpartiets lokalavdelning i Helsingborg 19921997.

Vid valet 1998 blev Stafilidis invald i riksdagen för Skåne läns västra valkrets. Han var verksam i riksdagen under två mandatperioder och var ledamot i lagutskottet, suppleant i kulturutskottet[1] samt ordförande i riksdagens HBT-grupp[källa behövs]. Han ledde även Riksdagsteatern som bestod av ledamöter och anställda, vilka träffades en gång i veckan och spelade teater. Stafilidis är den första professionella skådespelaren som tagit plats i riksdagen.

Efter valförlusten 2006 förlorade Stafilidis sin plats i riksdagen efter att inte ha blivit nominerad av sitt parti och lämnade därefter Vänsterpartiet som han kallade för en "sekt"[2].

Han utkom med boken Mitt brinnande hjärtaNormal förlag 2007.

Han är idag verksamhetschef för Göteborgs kulturkalas samt ordförande för West Pride i Göteborg.[3] Sedan 2015 är han även ledamot i Dramatens styrelse.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]