Teknisk sprit

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
T-röd på flaska

Teknisk sprit eller t-sprit är etanol som inte är avsedd att förtäras. Teknisk sprit omfattas inte av de skatter och regleringar som gäller för övrig etanol och är därför betydligt billigare. För att förhindra att teknisk sprit används som alkoholdryck brukar teknisk sprit denatureras. På marknaden förekommer även blandningar av metanol och etanol som har vissa fördelar (såsom att metanolinblandning minskar sotningen vid förbränning) och nackdelar (risken att någon som dricker blandningen tar skada av metanolen är stor) gentemot rent etanolbaserade varianter.

I Sverige definieras teknisk sprit i alkohollag (2010:1622) om försäljning av teknisk sprit m.m. Läkemedelsverket ansvarar för tillsyn av hanterandet av teknisk sprit i Sverige. Även andra länder har liknande lagar och reglerna är integrerade inom EU. Folkhälsoinstitutet har övertagit ansvaret från läkemedelsverket 2011.

Ett i Sverige vanligt varumärke är Kemetyl; för blandning med etanol och isopropylalkohol är Kemetyl T-röd (rödfärgad - rödsprit) och Kemetyl K-Sprit (klar), samt för blandning med främst etanol och metanol är Kemetyl Tenol.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]