Teleguide

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Teleguide-terminal
Teleguidemodem/PC-tillsats

Teleguide var ett svenskt datornät för privatpersoner, startat av Televerket (nuvarande Telia), IBM och Esselte 1991, nedlagt 1993.

Teleguide var inspirerat av franska Minitel[1] och en förbättring av dåvarande Videotex/Datavision vilket då främst var avsedda för företagskunder. Teleguide hade specialkonstruerade terminaler med inbyggda modem och kort för inloggning. Det fanns ett utbud av informationstjänster och enkel e-post. Till exempel kunde användaren beställa taxi, boka tågbiljetter, skicka blommogram och använda banktjänster utan att behöva stå i kö.[1] Televerkets Videotextjänst utvecklades därmed till ett slags "internet" innan man egentligen talade om Internet. Projektet blev väl mottaget, speciellt telefonkatalogen (Televerket) och speltjänster (Trav och Galopp) och cirka 10 000 terminaler distribuerades främst via telebutikerna samt några tusen PC-tillsatser som även fungerade som datormodem med faxfunktion. Att använda Teleguide kostade 1:50 kronor i minuten, samt en månadskostnad på 25 kronor (som sedan ökade till 75).[1]

Projektet avbröts efter cirka sex månader då Televerket konstaterat att med aktuellt upplägg så skulle förlusten för Televerket vara direkt proportionell mot antalet distribuerade terminaler/PC-tillsatser. Detta var naturligtvis ohållbart. Televerkets generaldirektör Tony Hagström bestämde då att projektet skulle omförhandlas med Esselte och IBM. IBM och Esselte var inte intresserade av att omförhandla varför projektet lades ned. Kostnaden för satsningen uppgick till cirka 2 miljarder kronor för de tre parterna.[1]

På den tiden ansågs det som mycket speciellt att tre så olika företag överhuvudtaget kunde komma överens om att samarbeta. Projektet planerades i cirka två år och samarbetet reglerades av ett ramavtal som var kopplat till ett stort antal underavtal som reglerade alla detaljer mellan parterna.

Exempel på tjänster[redigera | redigera wikitext]

  • TvSelect - Den första svenska TV-guiden, gjordes av företaget "Digitala Media", Stockholm. Här kunde man söka sina favoritprogram via frisökning, kategorisökning eller vanliga listning.
  • Bildelsbasen - En tjänst där du kunde söka begagnade bildelar från Sveriges bildemonteringar.
  • Matleverans - Som ett pilotprojekt 1991 installerades ett antal Teleguide på olika Hemtjänstkontor runt om Stockholm samt på Bildhuggarens Livs i Johanneshov som låg på Bildhuggarvägen 7. Då kunde hemtjänstpersonal beställa matvaror "online" för sina kunders räkning. Matvarorna levererades då direkt hem till kunderna. Betalningen kunde ske både kontant och mot faktura. Det här var kanske en av de första online butiken "web shop" i Sverige.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Efter Minitels succé i Frankrike – nu ska Teleguide utmana internet”. Internetmuseum. https://www.internetmuseum.se/tidslinjen/teleguide/. Läst 4 oktober 2017.