The Blair Witch Project

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Blair Witch Project
(The Blair Witch Project)
Genre Skräck
Regissör Daniel Myrick
Eduardo Sánchez
Producent Robin Cowie
Gregg Hale
Manus Daniel Myrick
Eduardo Sánchez
Skådespelare Heather Donahue
Joshua Leonard
Michael Williams
Originalmusik Tony Cora
Produktionsbolag Haxan Films
Distribution Lionsgate
Premiär 1999
Speltid 86 minuter
Land USA
Språk Engelska
Intäkter 248 639 099 $
IMDb SFDb

The Blair Witch Project är en amerikansk skräckfilm från 1999 i regi av Daniel Myrick och Eduardo Sánchez.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Tre ungdomar ger sig i oktober 1994 ut på en campingtur för att spela in en dokumentär om den lokala legenden "The Blair Witch" ("Blair-häxan"). Utrustade med videokameror och bandspelare ger de sig in i Black Hills Forest i Maryland, där de sedan spårlöst försvinner. Ett år senare hittas ungdomarnas kamerautrustning i skogen och vi får nu följa deras dokumenterade resa.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmskaparna använder berättargreppet funnen film (engelska found footage) där man låtsas att filmen utgörs av dokumentära sekvenser som spelats in utan manus. The Blair Witch Project var inte först med detta (exempelvis Cannibal Holocaust från 1980 är en föregångare) men det var den första stora kommersiella framgången med detta och den inspirerade ett flertal filmer i liknande stil. Bland dessa kan nämnas filmerna Cloverfield och REC.

Allt foto kommer från rollfigurernas egna handhållna kameror och dialogen är improviserad.

Blair Witch Project hade i början av 2008 omsatt 250 miljoner dollar, vilket motsvarar 10 000 gånger dess budget.[källa behövs] Räknat i intäkter gör det filmen till en av världens mest lönsamma filmproduktioner någonsin.

Filmen fick 2000 en uppföljare i Blair Witch 2 som dock inte använde konceptet funnen film. 2016 hade ytterligare en uppföljare premiär, Blair Witch.

Marknadsföring[redigera | redigera wikitext]

The Blair Witch Project marknadsfördes genom att händelsen i filmen beskrevs som att den verkligen hade inträffat. Innan filmen släpptes publicerades det tidningsartiklar om att tre ungdomar försvunnit i en mytomspunnen skog och att videoinspelningar tillhörande dem hade hittats, men detta var bara marknadsföring för filmen.[källa behövs]

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]