Hoppa till innehållet

The Blair Witch Project

Från Wikipedia
The Blair Witch Project
(The Blair Witch Project)
GenreSkräck
RegissörDaniel Myrick
Eduardo Sánchez
ProducentRobin Cowie
Gregg Hale
ManusDaniel Myrick
Eduardo Sánchez
SkådespelareHeather Donahue
Joshua Leonard
Michael Williams
OriginalmusikTony Cora
ProduktionsbolagHaxan Films
DistributionLionsgate
Premiär1999
Speltid86 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter248 639 099 amerikansk dollar
UppföljareBlair Witch 2
IMDb SFDb Elonet

The Blair Witch Project är en amerikansk skräckfilm från 1999, i regi av Daniel Myrick och Eduardo Sánchez.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Tre ungdomar beger sig ut i USA:s vildmark för att göra en dokumentär om den lokala legenden "The Blair Witch" ("Blair-häxan").

Utrustade med videokameror, bandspelare, proviant och tält ger de sig in i Black Hills Forest i Maryland, där de sedan försvinner spårlöst. Ett år senare hittas deras kamerautrustning och resultatet blev denna film.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmskaparna använder berättargreppet funnen film (engelska found footage) som innebär att filmen utgörs av dokumentära sekvenser som spelats in utan manus. The Blair Witch Project var inte först med detta (exempelvis Cannibal Holocaust från 1980 är en föregångare) men det var den första stora kommersiella framgången med detta sätt att berätta på och den inspirerade ett flertal filmer i liknande stil. Bland dessa kan nämnas filmerna Cloverfield och REC.

Allt foto kommer från rollfigurernas egna handhållna kameror och dialogen är improviserad.

Blair Witch Project hade i början av 2008 omsatt 250 miljoner dollar, vilket motsvarar 10 000 gånger dess budget.[källa behövs] Räknat i intäkter gör det filmen till en av världens mest lönsamma filmproduktioner någonsin.

År 2000 fick filmen en uppföljare i Blair Witch 2 som dock inte använde konceptet funnen film. 2016 hade ytterligare en uppföljare premiär, Blair Witch.

Marknadsföring[redigera | redigera wikitext]

The Blair Witch Project marknadsfördes först som en dokumentär, dvs som att händelserna i filmen verkligen hade ägt rum i verkligheten. Innan filmen släpptes publicerades det tidningsartiklar om de tre ungdomarna som enligt utsago hade försvunnit i den mytomspunna skogen och att videoinspelningar tillhörande dem hade hittats, men detta var alltså bara marknadsföring för filmen.[källa behövs]

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]