The Legend of Sleepy Hollow

Från Wikipedia
The Legend of Sleepy Hollow
FörfattareWashington Irving
OriginaltitelThe Legend of Sleepy Hollow
OriginalspråkEngelska
LandUSA USA
Utgivningsår1820
Del i serie
Föregås av"The Angler"
Efterföljs av"L'Envoy"

The Legend of Sleepy Hollow ("Legenden om Sleepy Hollow"), är en novell från 1820 skriven av den amerikanske författaren Washington Irving. På svenska är den även känd som Legenden om Sömniga Dalen och Legenden om Slummerdalen.

Berättelsen ingår i en samling av 34 essäer och noveller med titeln The Sketch Book of Geoffrey Crayon, Gent. som skrevs medan Irving bodde i Birmingham i England. Den publicerades första gången år 1820. Tillsammans med Irvings Rip Van Winkle är The Legend of Sleepy Hollow ett av de tidigaste exemplen på amerikansk skönlitteratur med bestående popularitet, framförallt kring Halloween.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Historien utspelar sig år 1790 i byn Sleepy Hollow i delstaten New York och handlar om Ichabod Crane, en mager, gänglig och skrockfull lärare. Ichabod Crane konkurrerar med Abraham "Brom Bones" Van Brunt om Katrina Van Tassel, dotter och enda barn till en förmögen bonde, Baltus Van Tassel. Brom och de andra byborna skrämmer Ichabod med spöklika legender, däribland den om den huvudlösa ryttaren. Dessa berättelser får ödesdigra konsekvenser.

Filmatiseringar i urval[redigera | redigera wikitext]